От х:

Днес в x:

Почитащи и практикуващи френски празнуват в Езиковата

Един от символите на Франция е нейната кухня

Франкофонията още е жива в хасковската езикова гимназия, увериха учащите в паралелки с интензивно преподаване на френски език. Макар самостоятелният профил да бе закрит преди няколко години, езикът продължава да се преподава като втори западен. А възпитаниците на тези паралелки, продължават да си честват седмицата на франкофонията, която се отбелязва в цял свят около международният ден на франкофонията-20-ти март.

През тази година, френскоговорящите в хасковската Езикова отбелязаха периода от 19-23 ти март с кулинарна изложба на френски ястия по оригинална рецепта и интензивно гледане на френско кино. Бе организирана фотоизложба „празник в Шатийон” от участието на група ученици на ГПЧЕ във фестивала на европейските градове, миналия юли.

Може французите да са измислили повече спортове, но единственият за който се сещат всички, включително и франкофоните, е петанката. Затова и бе организирано състезание в което едни хора целят с топки, топките на други хора. Почти като популярните в близкото минало „скамбалови”, но топчетата са доста по големи и за награда не си ги отнасяш вкъщи. Явно французите са ни били близки от отдавнашни времена. Поне от навлизането на френската целувка в България.


Освен изискана, френската кухня става и за ядене

Евентуални френски целувки не са били в официалната програма. Там обаче бе четене и превод на популярен френски роман.

Седмицата беше белязана и от два успеха: успешно издържаните изпити за френска диплома DELF и отличното представяне на Луиза Китар от 11Ж клас на националния Маратон по писане, организиран от Френския институт в София. Нейното съчинение е сред 10-те финалисти. ( Такова състезание за писане на съчинение се организира всяка година. Провежда се по точно определен регламент и съчинението трябва да съдържа "10-те думи на франкофонията", които всяка година са различни, уточни учителката Петя Точева.

Г.Христов

Луиза Китар/с бялата блузка/ защити френската чест на Езиковата
Вива ла Франс!
Турнир по петанка. За незапознатите се превежда "питанка"
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини