От х:

Днес в x:

8 °C

Обгориха 8-годишно момче в инцидент при операция в МБАЛ Хасково

    8-годишният Мерт Чобанов е бил жестоко обгорен в инцидент при операция по обрязване в хасковската Хирургия. За това съобщиха родителите на момчето - Айсел и Вергил.

    Те завели сина си за обрязване при детския хирург д-р Васко Мутафчиев, който предприел интервенцията на 9 юни миналата година. “Докторът ни каза, че това е съвсем лека операция, която ще продължи не повече от половин час и да не се притесняваме. Но аз, като всяка майка, се безпокоих”, обясни майката на Мерт - Айсел.

    “Половин час след началото на операцията д-р Мутафчиев излезе от операционната и ни каза: Стана малък инцидент, изгорихме детето. Аз попитах: Ама как така, какво стана, а докторът ми отговори, че така му е било писано на детето”, разказа Айсел. По думите на хирурга от коагулатора се разлял спирт по краката на детето и пламнал.

    Малкият Мерт крещял и се гърчел от болка, докато го изкарвали от операционната. “Биха му някакви болкоуспокояващи, но поне два часа пищеше от болки”.

    "Д-р Мутафчиев каза, че ще ни изпише на следващия ден, да обуем детето в анцуг, за да не се виждат изгарянията и да не казваме на никого за инцидента", твърдят родителите. Обещал след месец да ги прати на пластика – кожна трансплантация на изгорените места от задната страна на бедрата, до коляното, и по двата крака.

    “На другата сутрин обаче сестрата, която сменяше превръзката, ахна, като видя раната. Попита какво се е случило. Обясних й, че е станал инцидент в операционната. Сестрата каза, че детето ни е много зле и веднага да тръгваме за Пловдив или София. Послушах я и заминах за Пловдив, където ни приеха в университетска болница “Св. Георги”.

    Там Мерт няколко дни по-късно претърпява операция, а в продължение на няколко месеца семейството го води през ден за допълнителни процедури. Според лекарите в “Св. Георги” изгарянията на детето са от 3 степен, пише в епикризата.

    “Инциденти в болниците се случват. Аз щях да бъда доволна при едно извинение и насочване към специалист, за да ми спаси детето. Вместо това обаче д-р Мутафчиев предпочете да прикрие случая, дори с цената на здравето и живота на детето ни”, твърди Айсел. Нещо повече, само час след като ги приели в пловдивската болница от хасковската Хирургия се обадили да й се карат, че са отишли в “Св. Георги”, а все още не са изписани от МБАЛ. При формалното им изписване пък им дали епикриза, в която пишело, че операцията е била успешна а детето е изписано здраво, твърдят родителите.

    Те са категорични, че ще съдят болницата за причинените им страдания. Те са ходили и при директора на болницата д-р Георги Гелов. Показали му и епикризата от отделението, в която пишело, че всичко е било наред и детето е изписано здраво. Д-р Гелов я взел и обещал да получат епикриза с действителните факти. Но и досега не са я получили. Но имат писмо от директора на болницата, в което той ги уведомява, че етичната комисия е разгледала случая и препоръчва финансова санкция за лекуващия лекар. Според д-р Гелов това е адекватна санкция, защото нямало други сигнали срещу д-р Васко Мутафчиев.

    Самият д-р Мутафчиев отказа да разговаря с журналисти. Потърсен за коментар, той каза само, че искал да разговаря лично с двамата родители, но те отказали.

    Д-р Георги Гелов пък е в отпуск и извън страната. Въпреки това той коментира по телефона кратко за Haskovo.net случая с думите, че има и друга версия за случилото се. Тази на д-р Мутафчиев. “Това е между тях. Кой какво е казал... Няма обаче свидетели.” Налагането на финансова санкция е единственото възможно наказание в случая, смята д-р Гелов.

    Репортаж за случая гледайте в новините на еTV тази вечер.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (36)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      45 -48
      17:27, 23 яну 2018
      Сами сте се насадили на пачите яйца. Хирургическото отделение не извършва обрязвания по религиозни, а по медицински индикации. Вие сте искали това да стане не по медицински и за това продажният лекар Ви е взел парите и е бързал да реже, та да не го хванат, че прави нередност. За това Ви е казал да си мълчите и т.н. Не казахте колко пари платихте за незаконното обрязване.
    • 2
      Пр
      приятел
      59 -16
      18:00, 23 яну 2018
      Това са пълни глупости разрешено е по здравна каса .Не сте прави че хулите родители те така са решили .А че лекарите са толкоз лекари е друг въпрос
      • Lk
        lklkhlkj
        21 -9
        19:23, 23 яну 2018
        Май не си прочел, но започваш да гълчиш. Хасковлия е писал, че такива интервенции се правят по медицински индикации, което може и да е и по здравна каса. Но когато са по религиозни причини си е нарушение. В случая явно с касае за второто, след като лекарят ги е посъветвал да си мълчат. Ще се въздържа от други коментари за да не бъда обвинена в нетолерантност. Ще спомена, че преди демокрацията някои хирурзи правеха пачки от пари с криминални обрязвания. Не е виновен този който яде баничката.
    • 3
      Ф.
      Ф.Х.
      54 -10
      18:04, 23 яну 2018
      Такова изказване може да направи само прост човек,какъвто явно сте вие ХАСКОВЛИЯ.Тука става въпрос за малко дете и лекарско НЕХАЙСТВО И НЕВНИМАНИЕ! Ако е на вашта глава дали щяхте да се изразите така! Ноооо злоба това е!
      • Lk
        lklkhlkj
        11 -24
        19:32, 23 яну 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ф.
        Ф.Х.
        25 -9
        20:38, 23 яну 2018
        А Виеее LK явно много се засегнахте от това,че учтивата форма не е с главна буква.Тука става въпрос за дете,а не кой и с какви букви пише. Това е проблема на нашето общество, че не сме съпричастни на болката на другия.
      • Lk
        lklkhlkj
        16 -21
        21:15, 23 яну 2018
        Никой не оспорва страданието на детето, както и н... Виж коментара
    • 4
      Зд
      здравна каса
      27 -4
      18:18, 23 яну 2018
      Ритуалното обрязване не се заплаща от здравна каса.Заплаща се от родителите по ценоразпис на болницата........Направете справка.Няма клинична пътека ритуално обрязване.
    • 5
      Ни
      Никодимчо
      38 -5
      19:00, 23 яну 2018
      Винаги може да станат инциденти. Поведението и отношението след това е важно.
    • 6
      Ан
      Антон
      23 -22
      19:07, 23 яну 2018
      Няма вече ходжи за тия глупости! А ако беше се случило такова нещо при него пак ли щяхте да занимавате новините с ваште глупости?!
      • Ф.
        Ф.Х.
        26 -30
        19:37, 23 яну 2018
        От кога хигиената стана глупост😠много хора вече го... Виж коментара
      • Lk
        lklkhlkj
        45 -19
        20:28, 23 яну 2018
        Не се крийте зад думата "Хигиена". Така го правеха преди 10.11.1989г. Като те мързи да си миеш атрибута недей да се опитваш да ни убедиш, че е правилно. Природата ако е трябвало щеше да го направи без кожичката. Да подлагат децата си на такива страдания е избор на родителите, но е добре да се запита колко им е приятно и дали го искат самите деца.
      • Тъ
        ТъпОтони
        9 -2
        10:08, 24 яну 2018
        Глупости са това ,което пишеш . . .
        Само се виж малко отстрани. Това може и на теб да се случи, например при операция на апендисит !
        Замисли се ! ! !
    • 7
      Пр
      ПРЕПАТИЛ
      18 -1
      19:31, 23 яну 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 8
      На
      НАНЧО
      46 -8
      19:41, 23 яну 2018
      Този Мутафчиев и другия олигофрен Чистеменов са за дране с мотика.Олигофрени срам за лекарската гилдия.Надути и надменни пидикули.
    • 9
      Ке
      КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      17 -30
      19:47, 23 яну 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      Бо
      Боби
      29 -4
      20:17, 23 яну 2018
      Мутафчиев е екип с Желязков. Тази простотия те са я направили
    • 11
      Dp
      dps izbiratel
      20 -12
      20:24, 23 яну 2018
      Кенански маймун, бъркаш жена си с децата. Жена ти се кротва така. Пробвай и ти.
    • 12
      По
      Пострадал пациент
      34 -6
      20:40, 23 яну 2018
      Този Мутафчиев е за затвора. Пред името му не може да стои титлата Доктор.
    • 13
      Ат
      АТАНАСОВ
      30 -6
      20:43, 23 яну 2018
      Честименов е велик касапин !
      Иска си рушвет и за превръзка великия b касапин !
      Знае ли някой къде живее да му благодаря !
    • 14
      Ха
      Хахаха
      16 -13
      21:16, 23 яну 2018
      Одеве в новините я гледах женицата-е,голем смех падна😂."И докторът вика....вика,че....,и аз му викам....."Голямо викане!😂"Дитету....😅....Голяма простотия!
    • 15
      Да
      Дали
      21 -1
      21:32, 23 яну 2018
      Този доктор не е ли съпруг на Д-р Вачева от микро на АГО?
    • 16
      83
      83726539
      13 -10
      21:53, 23 яну 2018
      Когато на човек му се развали колата избира при кой майстор да я закара защото е чул хубави неща за него или му го е препоръчал близък или познат.Нека родителите видят и своята вина в цялата история и да кажат кой ги изпрати при този доктор . Личните лекари много често са в комбина с определени специалисти и препращат пациентите си на тях.В края на крайщата в Хасково има и други хирурзи ,а в Пловдив и София сигурно са хиляди.Колкото е виновен докторът толкова са виновни и родителите.Ще го признаят ли публично или вината им ще остане несподелена публично.
    • 17
      Па
      Пациентка на д-р Мутафчиев
      39 -2
      22:58, 23 яну 2018
      Преди 4 години се наложи да приемат детенцето ми в Детско отделние Хасково! Доктора ни беше завеждащ, 100% незаинтересованост по отношение на това в какво състояние се намира отделението и арогантно отношение към пациените! На такива трябва да им се отнемат правата да практикуват!
    • 18
      Аа
      Ааааа
      13 -3
      01:09, 24 яну 2018
      Това нещо се прави в урологично отделение!Какво са търсили в хирургия!?Има си специалисти за тези работи!Едно време го правеха в петък и ги караха по 20 деца на ден.Никога не е имало проблем!
    • 19
      Ня
      Някой от тълпата
      26 -6
      07:26, 24 яну 2018
      В Хасковската Болница вече стана така,че ако ти се наложи да влезеш(във което и да е от по-голямата част от отделенията) и нямаш пари и възможност да отидеш в нормална болница трябва да се кръстиш,да не те осакатят или просто да си свършат работата за която са назнапени и им се плаща,а де не говорим ,че са и полагали и Хипократова клетва (поне някои от тях).
      • Не
        Незапознат
        5 -6
        16:36, 24 яну 2018
        И да се кръстите и да се викате вай вай Аллах тая си е.Господ от която и религия да е отдавна е напуснал тази земя.Пък и да имало не е стъпвал в района на Хасковската болница.Това лечебно заведение се е превърнало в синоним на неразкаян грях и унищожението му би било пословична проява на Божия гняв.В зората на така наречената демокрация един от премиерите на България беше казал:''За бога братя не купувайте''.Ако перифразираме думите му биха звучали така:''По дяволите хора не ходете там''.
    • 20
      B.
      B.A.
      11 -4
      09:26, 24 яну 2018
      Болница-пациент-лекар-престъпление. Ако беше вашето дете.....? Сега вече пишете коментарите си.
    • 21
      Ва
      ВАЙ-ВАЙ
      18 -6
      10:53, 24 яну 2018
      Колко звучни БЪЛГГАРСКИ имена - Айлин, Мерт!
      Защо помаците си кръщават децата с турски имена?
      Или щото, така е казал ходжата?
    • 22
      Та
      Ташака
      4 -10
      18:49, 24 яну 2018
      Е това то злоба Това си е Хигиена е че някой не с... Виж коментара
    • 23
      Ка
      Карай си Балканчето
      12 -2
      20:04, 24 яну 2018
      Тоя гелов и компания да се стягат за Страсбург !!! Ако тук в Хасково им се размине за смъртта на 23 годишното момче което почина от ( несъществуващ апандесит ) ще изгорят като факли заедно с тия които ги прикриват.От достоверен източник !
    • 24
      Ка
      Карай си Балканчето
      11 -3
      20:58, 24 яну 2018
      Ха ха нормално тия там вечно са накъркани.Пият пушат като за световно.в оаил влиазат с цигара в уста,хем си ги ( уж ) преглежда хем си пуши,хем е накъркан.Аааааа изведнъж детето пламна.ееееееей мамицата ви да е.а ******а гелов,кючюков от спешното,мутафчиев оод....алооооо много внимавайте да не налапате праза !!!!! Айсел съдете ги до дупка иначе няма оправия !дано момчето ви се оправи !
    • 25
      Чо
      Чобани
      4 0
      23:42, 24 яну 2018
      Какви доктори бе тия чисти чобани, така му е било писано, на теб ти е писано да имреж в такава болка идиот скан ма.....ти ше.....ба !!!!
    • 26
      По
      Потърпевша
      10 -2
      12:57, 25 яну 2018
      В хасковската болница няма нито едно лице, което може да се нарече ЛЕКАР. Всички, които работят там, са изгубили човешкото в себе си. За да задоволят интересите си, и по-точно за пари, са готови на всичко - убеждават пациентите, че е наложително да се лекуват в болницата, дори когато са абсолютно здрави. Така се постъпва и с възрастни, и с деца. Извършват се дори операции, които са абсолютно ненужни. Аз лично съм потърпевша, затова ви съветвам преди да постъпите в болницата да се информирате, да потърсите мнение на ЛЕКАР от друг град, и когато сте абсолютно сигурни, че се налага да постъпите в болница, да изберете ДРУГА БОЛНИЦА, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ МБАЛ ХАСКОВО!!!!!! НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ, РИСКУВАТЕ ЖИВОТА СИ!!!!!
    • 27
      Па
      пандора
      7 -1
      14:44, 25 яну 2018
      Биели ги.Боя им е малко.За трепане са тия там !
    • 28
      Ni
      nimportequi
      0 0
      00:35, 27 яну 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини