От х:

Днес в x:

МВР разследва киноложка изложба в Кенана заради задължителни дарения

Служители на Икономическа полиция поискаха  писмени обяснения от шефа на федерацията по кинология и съдия на днешната кучешка изложба в Кенана Камен Литов. Повод за проверката на МВР е задължителното дарение, което всеки собственик на куче трябва да даде, за да участва в конкурса. Сумата е 35 лева за младо куче и 45 лева за възрастен екземпляр. Чужденците плащат в евро.

„Дарението е задължително за участие в киноложката изложба”, отговори в писмените си обяснения Камен Литов. Тези средства били необходими да се покрият разходите по изложбата. Решението за даренията било на Общото събрание на републиканската федерация по кинология, чийто шеф е Камен Литов.

Участници в изложбата потвърдиха, че дарението е задължително, ако искаш кучето ти да бъде допуснато до ринга, оценено и включено в каталога. Някои от собствениците на кучета допуснаха, че се изисква „дарение” вместо „такса за участие”, за да се спестят данъците.

В каталога за днешната киноложка изложба в Кенана са вписани 102 кучета. На място обаче продължаваше набирането на „дарения”. Много собственици на расови кучета бяха довели любимците си за участие в международната изложба. Повечето не се интересуваха от формата на плащане – такса или дарение, погълнати от грижата за достойното представяне на четириногите им на ринга.

Проверка в Мрежата показа, че срещу шефа на федерацията Камен Литов от няколко години има сериозни обвинения, включително от негови колеги във федерацията. През 2011 година бивши шефове във федерацията го обвиняват в укриване на данъци в особено големи размери, както и на кражба от постъпленията от изложби. Според публикация в Медиапул само за 26 от изложбите през 2011-а федерацията е събрала 1.428 млн. лв., но не е платен нито лев данъци.

Само преди няколко дни – на 13 март 2013 година пък районният съд в Балчик потвърждава глоба от данъчните за 5000 лева, наложени на федерацията за изложба в курорта Албена. Там се събирали такси, без да се издава касова бележка.

Според опозицията в киноложката федерация Камен Литов е издавал множество грамоти за "кучета-шампиони" срещу заплащане от 200 евро. Камен Литов пък обвинява опонентите си, че заради лични амбиции разпространяват клевети срещу него, дори се стигнало до доноси за наркотици, блудство с 14-годишно момиче и др. Според дългогодишния шеф на киноложката федерация някои от клеветниците му са свързани с бившата групировка СИК.

Тодор Кръшков

Камен Литов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини