От х:

Днес в x:

520 $ да не работиш, подаряват нова къща при брак

Иво и Цвети представиха Хасково в Оман

520 долара получава всеки жител на султанство Оман, ако не работи. Ако обаче иска да се ожени, държавата му строи и подарява чисто нова къща. На „развития комунизъм“, далеч надхвърлящ фантазиите на Маркс и Ленин са се нагледали в реално време хасковските експерти по птиците Ивайло Антелов и Цветомира Йоцова. Сътрудниците на хасковското дружество за защита на птиците /БДЗП/се завърнаха наскоро от природозащитна мисия в Оман, по покана на местното природозащитно дружества. Били поканени като експерти- за запазване и развъждане на световно застрашения вид египетски лешояд. С подобна мисия Цвети и Иво бяха в Судан миналата година, но в Оман се работило много по-спокойно-нямало калашници. В Судан кипи гражданска война.

Арабите от Оман научили са качествата на хасковлиите от публикации в интернет. Поискали справка в нашето посолство и БДЗП. В нет-а попаднали и на други техни мероприятия, отразени в медиите. Накрая установили контакт и им предложили консултанстки договор при пълно поемане на разходите по двуседмичното пътуване престой и работа на двойката. Разбира се, плюс хонорар за работата.

Която се оказала тежка. Цвети се завърна от двуседмичния престой на арабският полуостров с изгаряния по лицето. В оманската зима жегите били „само“ 30 градуса, но хасковлиите били нон-стоп на терен и кожата им не понесла силната слънчева светлина.

Цвети и Иво работили на световно известният за природозащитниците остров Масирах в индийският океан. Островът е известен с това, че половината от световната популация на зелена морска костенурка броди из океаните за да снесе яйцата си именно там. Оманското дружество за околната среда се занимавало досега с морските животни, но решило да обърне поглед върху лешоядите, защото те застрашително намалявали. Цвети и Иво картографирали 36 гнездещи двойки на площ от 900 квадратни километра/колкото е целия остров/. За справка, в цяла България 111 хил кв километра, има 34 гнездещи двойки.

Работата на нашите толкова допаднала на оманските им работодатели, че те ги поканили на следваща „експертиза“- през май. С правомощия да докарат доброволци от Хасково за обследване на популацията от зелени морски костенурки. На същите условия.

Впечатленията на младите хасковлии от сблъсъка с напълно новия за тях на свят- в два кратки Блиц-а:

Ивайло Ангелов

Кое е най-фрапиращото от визитата ти в арабския свят?

-Всички са много спокойни и любезни. Няма намек за някаква неприязън. Всички са богати. Най високата сграда там е 8 етажа. Почти всяко семейство си има собствена фамилна къща. Не е чудно, ако се ожениш-техния султан ти строи и подарява къща. Затова е и най-обичания в страната.

И аз ще го заобичам, ако ми подари къща. Защо не се ожени там с приятелката си?

-/смее е се/ Там бях по работа. Пък и за какво ми е Оманско гражданство.

Толкова ли е висок стандарта в Оман. Малко знаем за него?

-Ами съдете вие. Ако си тотално безработен, държавата ти дава 200 реала на месец/1 реал-2.6 долара/.

Добре да те питам за лешоядите. Откъде-накъде, оманци са се загрижили за тях?

-Ами разбрали, че са световно застрашен вид. Специално за Масирах има и нещо любопитно. Там мразят лешоядите. Имат един такъв израз “не ме гледай като лешояд“. Докато в съседния им остров Сукотра/ на 1000 км в океана. Бел.ред/ пък почитат лешоядите като божества. Разкарват се сред хората. Дадох им идеята да закарат оманци в Сукотра за да видят и другата гледна точка. Ще помогне в опазването на тази тъй важна птица.

Цветелина Йоцова

Занимаваше се със картографирането на 100-летните дървета в хасковското БДЗП. Върна се обаче към първата си любов-птиците..

-Отдавна се интересувам от птиците. По динамично е. Пък и в Оман срещаш хора, които искат да направят нещо. На повечето места всичко остава само в сферата на пожеланията.

Как се чувства една жена в изконно ислямска страна?

-Не носех фереджета. Но разбира се трябваше да бъда с покрити ръце, с къс ръкав не ставаше.

Дори и в жегата? Ако искаш да се изкъпеш в океана.

-Там жените не се къпят в океана. Предполагам ако опитат, трябва да са целите облечени.

Защо се оказва, че птиците и животните в други страни се опазват, а у нас-не?

-Според мен не е до религия, а до ефективна местна власт. Специално общината на острова където бяхме, имаше цяла санитарна служба, която събираше труповете на умрели домашни или диви животни и ги поставяше на конкретно място. Ставаше идеална хранителна площадка за лешояди. Когато местните рибари хванат прекалено много риба, те не я хвърлят където им падне а я оставят на бунището. Още една хранителна площадка. Почти без да искат, само на този остров са спомогнали за опазването на този изключително важен за природата вид, повече от една страна като България например.

Г.Христов

Кралство Оман
...и остров Масирах
Цвети и Иво/крайните вдясно/ обучаваха местните как да пазят птиците

90% от работата бе на терен под неистова жега
Голяма взиране.....
...за да се види главният герой-египетския лешояд
гнездо
Лешояди....
...в изобилие
...и араби с разнообразни интереси. този в средата-към ФК "Барселона"
Обучение
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини