От х:

Днес в x:

ОбС даде рамо на кмета да изхвърли Титан от Хасково

Общинският съвет в Хасково упълномощи днес кмета Георги Иванов да проучи възможностите общинското предприятие „Екопрогрес“ да извършва сметосъбирането и сметоизвозването в общината.

„Необходима ми е подкрепата на Общинския съвет, не искам това да е еднолично, а колективно решение“, заяви градоначалникът. Обяснението му бе по повод изказване на Антон Иванов от ГЕРБ, който изрази недоумение защо е нужно ОбС да упълномощава кмета да извърши нещо, което е изцяло в прерогативите му – да проучи дали „Екопрогрес“ е в състояние да се справи с чистотата.

„От две години сме в процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка. Но една фирма сателит - „Заубермахер“ непрекъснато обжалва процедурата. „Стигна се дотам, че решение на Върховния съд в тяхна полза, бе обжалвано от самите тях – само и само да се бави процедурата. Когато обявихме нова поръчка, същата фирма се появи отново. Явно ни чакат пак години на протакане. А в същото време когато аз изисквам от „Титан“ да смени например изтърбушени контейнери за боклук, те казват: „Не можем да го направим, защото сме в процедура“. И от тяхна гледна точка са си прави“, разказа кметът.

„Но когато са сигурни, че нямат шансове да чистят повече града, ще го занемарят съвсем. Това е повече от сигурно. Затова искам това упълномощаване, да съм сигурен в позицията на ОбС и да започна подготовка, да сключа предварителни договори. И когато вече го приемем този вариант окончателно като решение, да имаме готовност да започнем в рамките на 48 часа“, допълни Георги Иванов. Той обясни, че възнамерява да купи нови машини за „Екопрогрес“, но това също минава през обществена поръчка. „Ще ги купим на лизинг, няма да ги плащаме накуп“, вметна градоначалникът.

Обяснението му задоволи съветниците, които подкрепиха предложението.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини