От х:

Днес в x:

Д-р Балабанов: Купихме товарното магаре на онкологията

Д-р Венко Балабанов е доволен от новата придобивка

Новият апарат за дълбока лъче терапия, който ще закупим по спечеления проект, е толкова масово използван, че може да бъде наречен товарното магаре на онкологията, с чувство за хумор коментира началникът на Онкодиспансера д-р Венко Балабанов. Апаратурата ще стане факт до две години, в които ще се изпълнява спечеления от хасковското Онко проект за лъчетерапевтичен комплекс, край квартал Болярово. Половината от отпуснатата сума от 6.5 милиона лева, ще отидат за самия апарат. Става дума за кобалтов облъчвател за дълбока телегама терапия. Преведено на обикновен език, това е апарат, който ще може да лекува най-широк спектър онкологични заболявания. Разликата с досегашната апаратура на Онкото е, че с облъчвателя ще може ефикасно да се въздейства на дълбоки тумори-по матка, черва и други вътрешни органи, които досега бяха недостъпни за хасковската лъчетерапия. Десетки пациенти от Хасково и Кърджали пък бяха препращани към Стара Загора, Пловдив и други градове, където имаше Телегама терапия.

Има и по-модерна апаратура, но тя е за малко на брой строго специфични случаи. Един вид, елитен кон за манеж, сравни д-р Балабанов. Докато Телегама терапията успешно въздейства на 99% от онкологичните заболявания.

Онкото има и двама квалифицирани лъчетерапевти, които ще боравят с новата апаратура. Тя ще бъде разположена в специален бункер, до съществуващите в момента диспансери в квартал Болярово. По изисквания бункерът е със защитни стени с дебелина 1 метър, оловно покритие и специална изолация. Целта е да се парира мощната радиация, излъчвана от уреда.

Кобалтът метал, чийто изотоп Кобалт 60 е познат като един от най могъщите излъчватели на гама лъчи. Радиактивността му е такава, че дори военните се отказват да го използват за направата на ядрени бомби, тъй като се смятало че тези бомби могат да унищожат живота на земята. Използва се в медицината от близо 30 години.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини