От х:

Днес в x:

Водата на Хасково отложена още за седмица

Пречиствателната станция виси като дамоклиев меч на цената на водата

Новата цена на водата за Хасково бе отложена още за седмица, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Поради липса на време, комисията въобще не е разглеждала ценовото предложение на ВиК Хасково, с което се иска поскъпване със 70 стотинки за кубик вода. „Имаше много по-важни неща за дебатиране и времето свърши. Ако има извънредно заседание през седмицата, тази точка може и да влезе, иначе ще и се търси място в дневния ред в понеделник“ уточниха от прес службата на регулаторния орган.

Поредното отлагане бе в унисон на обещанието от хасковски депутати, да отложат приемането на новата цена на водата, докато ДКЕВР не се запознаят с всички становища по исканата цена от 3.01 за кубик. ДКЕВР засега изрази готовност да допусне цена от 2.90 с ДДС, но и тази цена срещна съпротива. Над 900 хасковлии се подписаха под протестна петиция до ГЕРБ, която Haskovo.net изпрати до регулатора. Областният управител Ирена Узунова пък прати официално възражение срещу предлаганите цени и липсата на обществен дебат по темата. Хасковският депутат Иван Петров и новият областен координатор на ГЕРБ Иво Димов заявиха публично, че така и не са виждали мотиви с които да се обясни този ценови шок.

Към настоящият момент, хасковлии плащат 2.32 лв за кубик с ДДС . По думите на управителят на ВиК Хасково инж Петко Стойчев, поскъпването е заради такса пречистване, наложена от влизане в експлоатация на хасковската пречиствателна станция. Пречистването се оценя на 43 ст без ДДС или около 52 стотинки на кубик.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини