От х:

Днес в x:

4 градини и 2 училища под карантина заради шарка

Детска градина Незабравка е една от поставените под карантина

4 хасковски детски градини/1, 2, 15, 16-та/ бяха поставени под карантина заради много случаи на заболели от варицела/дребна шарка/. Под карантина са и училищата ОУ „Шандор Петьофи“ и Строителната гимназия „Иван Асен 2“.

Бумът на заболеванията е от ноември и декември, за който haskovo.net ви осведоми своевременно. След 122 случая през декември, значителна част от които в детските заведения и училищата, регионалната здравна инспекция взе мерки.

„Карантината изисква да не се приемат неболедували деца, до 21 дни след последният случай на заболяло дете“ уточни главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Най-засегнати са детска градина 1 в Македонската махала, №2 на ул. Добруджа, №15 в квартал Орфей и №16 в кв. Куба. Случаите не са във всички групи, уточниха епидемиолозите, но успокоиха, че колкото по-малко е детето когато заболее от варицела, толкова по лесно понася болестта. Иначе самото заболяване минава с изключително висока температура, звездообразен обрив по тялото. Най-опасното е много високия контагиозен индекс на заразяване. В 90 % от случаите при контакт или близост със заразен, се разболява и здравия човек . Освен по въздушно капков път, болестта се предава и по контактно битов, предупреждават лекарите. 

По-засташени са тези, които се заразяватт в по-зряла възраст, като разболелите се деца от гимназията по дървообработване и строителство. Учениците там са от 15 до 19 години и рискът от усложнения е значителен. По това време миналата година имало 4-ма зрели хора, хоспитализирани заради усложнения от Варицела. Като вторично усложнение, е и заболяването Херпес Зостер.

Цикличността на заболяването е зимно-пролетна. До април може да се очаква по 140-150 заболели месечно.

Инфекционистите не се наеха да отговорят на въпроса защо България е една от малкото страни където няма ваксина срещу варицела, въпреки че тя се използва масово в цивилизования свят. Това е изненада, защото всички останали шарки са с ваксини вкарани в задължителния имунизационен календар, с изключение на считаната за изкоренена смъртоносна Вариола/едра шарка/.

Ваксината срещу варицела даже не е и препоръчителна и не може да се намери в нито една аптека на територията на България.

Г.Христов

16 ЦДГ
ПГДС Иван Асен втори
Д-р Иванова/вдясно/ анонсира мерките срещу разпространението на болестта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини