От х:

Днес в x:

Режат Хасково за пари. Устни уволнения в държавна служба. Преглед на регионалния печат

„Басейнова отряза Хасково от заустване за 530 хиляди лева”, вестник „Новинар юг”. Проектът бил за заустване на реката в село Малево, който щял да се осъществява съвместно с Турция. От Басейнова дирекция Пловдив обаче не издавали разрешително за започване на дейностите, оплаква се замкметът Нели Станева. Тъй като крайният срок е 16-ти януари, проектът на практика е изтърван.

„4 вилни зони с ВиК проект за 1 млн лева до юни”. Този проект не е изтърва,н а в процес на реализация. Софийски консултантски фирми извършват проучване и анализ на възможностите за включване на 4 крайни квартала към ВиК мрежата в Хасково. Става дума за кварталите "Каменец", "Кенана", "Орфей" и "Изгрев". За самото строителство на водопроводи и канали, ще се търси допълнително финансиране и то хич няма да е малко. От порядъка на милиони ще е, уточниха от общината.

„Осъдиха 26 годишен за 4 саксии с марихуана” на страница 3-та. 12 месеца условно и 2 500 лв глоба за димитровградчанин, който отглеждал марихуана и бил спипан с 2 грама амфетамин. Присъдата е резултат от споразумение с прокуратурата. В дома на Тодор Тодоров били открити и десетки литри оцетен анхидрид, който е суровина за производство на хероин. После обаче се оказало, че това е мравчена киселина.

„РЗИ за тоалетните: Следим чистотата, не работното време”-на стр 2. Оказва се че няма закон, който да задължи обществените тоалетни да работят денонощно. Здравната инспекция проверява само хигиенните норми. Тоалетната тематика бе започната от вестника още вчера, с разкритието, че на хасковската автогара тоалетна не може да бъде открита след 22 часа, а обществената работи само до 19.30. Така до сутринта пътуващите нямало къде да се облекчат. През нощта, макар и не всеки ден, там спирали автобуси от Гърция и Турция.

На частната автогара спират частни превозвачи, които могат да се откажат от престоя си там, заради липса на денонощна тоалетна.

„Депутатска щерка пее на 28 гости в Медицинския”. 28 чуждестранни гости посрещна Медицинският колеж в Хасково по проект с още 7 държави, за компютърно обучение на хора над 50 години. Щерката на депутатката Фани Христова ще пее в хасковският Младежки център на гостите. Визитата там е част от културната програма на чужденците. Другата част е посещение на гробницата в Александрово.

„Специализираният съд-разточителство или ефективен отпор на престъпността” на стр. 7. Тази година за пръв път у нас започва функциониране на Спец съд, който ще гледа делата за организираната престъпност. Уж за да разтовари окръжните съдилища. На практика обаче може да се получи точно обратното-правораздавателната система да бъде допълнително затлачена. Пример-делото за контрабанда на 96 кг Хероин и групата на Наско Близнака, заминава за София по обвинение в организиране на престъпна гурпа. В същото време, другото обвинение-за контрабанда, ще се гледа в Хасково. Доказателствата са едни и същи и понеже ще трябват на двете места едновременно, най-вероятно ще се налага изчакване края на едното дело, за да се престъпи към другото. После, неизвестно кой съд, ще определи едно общо наказание, щото в България наказанията по отделни присъди не са с натрупване, както в Америка например. Там можеш да получиш няколкостотин години затвор. Така че новият Спец съд може да удължи и затормози процеса на правораздаване вместо да го облекчи.

„Уволнен устно работи в коридорите на БТ” водещо в „Хасковска Марица”. БТ е бюрото по труда, където явно имат странни представи за Кодекса на труда и явно слабо познават закона. Служителят Стойчо Иванов бил уволнен устно от шефката си Вартухи Хичикян. Стаята му е била заключена, ключалката подменена. Фоторепортерът на вестника е заснел абсурдната ситуация-мъжът с официално работно облекло е седнал на плочките в коридора. Едната му обувка е изута, якето в скута му. „Могат да ме уволнят за неявяване на работното място за това съм тук” пояснява Иванов. Не му е връчвана никаква заповед за уволнение, нито предизвестие. Според главния шеф на Агенцията по заетостта Коста Костов, Стойчо Иванов бил вече в пенсия. Служителят обаче не знае за това.

Целия случай се изяснява след справка за последните две години. От 2009-та насам, Стойчо е уволняван 2 пъти дисциплинарно, все от г-жа Вартухи Хичикян. И двата пъти съдът намира причините за неоснователни и връща служителят на работа. От последното му връщане през ноември 2011 досега, служителят не е получил и стотинка заплата. Потърсил си правата в инспекцията по труда и на следващият ден намерил вратата на кабинета си със сменена ключалка. Както може да се очаква, г-жа Вартухи Хичикян не била открита за коментар.

Абсурдистан.

„Местят диабетиците за 7-ми път” чело на вестника. Договорът на диабетиците за наем на помещение зад бившата ритуална зала е изтекъл, а общината отказва да го поднови. Къде ще отидат диабетиците не е ясно. Това се случва за 7-ми път през последните години. Заради липсата на постоянен адрес, хасковските диабетици не могат да кандидатстват по национални и европейски програми. Клубовете са важни за диабетиците защото там се осъществяват безплатни изследвания на кръвната захар, безплатни прегледи и са центрове на културен и социален живот. В Хасково има няколкостотин диабетици, поне триста редовно посещават този клуб.

„До 22 евро на дка през 2016-та за земеделците” Надеждите на родните фермери бяха, че до 2016-та, субсидиите за единица площ ще станат като на останалите страни в ЕС. Да ама не, ще останат наполовина по-ниски.

„Семейна ферма се модернизира с 2 млн лева по проект” –водещо на стр 2. Това пък са едни доволни фермери, при това от обезлюдяващата община Любимец. В родното си село Васково семейство Янчеви планира да разшири фамилната кравеферма от 151 на 290 крави и да изгради мандра. Парите идвали по програмата за развитие на селските райони.

И една новина от Кърджали-осъден е Джунейт Шевкет, който миналата година уби жестока майка си и седем годишният си брат. За драмата която разтърси цяла България, Джунейт получава 7.4 години затвор. Не 74, а седем години и 4 месеца затвор, за заклана майка и задушено братче. Адвокатът му дори поискал оправдателна присъда, защото тинейджъра бил „под силен афект и депресия” от това, че майката непрекъснато се съмнявала в качествата на сина си. Съдът обаче бил строг-7.4 години затвор, от които ще бъде приспадната една, за времето прекарано от Джунейт в ареста.

По тази норма, един тричленен състав на съд излиза 22 години затвор и за някой, който му е прекипяло от родното правораздаване, може и да си струва.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини