От х:

Днес в x:

12 °C

Режат Хасково за пари. Устни уволнения в държавна служба. Преглед на регионалния печат

„Басейнова отряза Хасково от заустване за 530 хиляди лева”, вестник „Новинар юг”. Проектът бил за заустване на реката в село Малево, който щял да се осъществява съвместно с Турция. От Басейнова дирекция Пловдив обаче не издавали разрешително за започване на дейностите, оплаква се замкметът Нели Станева. Тъй като крайният срок е 16-ти януари, проектът на практика е изтърван.

„4 вилни зони с ВиК проект за 1 млн лева до юни”. Този проект не е изтърва,н а в процес на реализация. Софийски консултантски фирми извършват проучване и анализ на възможностите за включване на 4 крайни квартала към ВиК мрежата в Хасково. Става дума за кварталите "Каменец", "Кенана", "Орфей" и "Изгрев". За самото строителство на водопроводи и канали, ще се търси допълнително финансиране и то хич няма да е малко. От порядъка на милиони ще е, уточниха от общината.

„Осъдиха 26 годишен за 4 саксии с марихуана” на страница 3-та. 12 месеца условно и 2 500 лв глоба за димитровградчанин, който отглеждал марихуана и бил спипан с 2 грама амфетамин. Присъдата е резултат от споразумение с прокуратурата. В дома на Тодор Тодоров били открити и десетки литри оцетен анхидрид, който е суровина за производство на хероин. После обаче се оказало, че това е мравчена киселина.

„РЗИ за тоалетните: Следим чистотата, не работното време”-на стр 2. Оказва се че няма закон, който да задължи обществените тоалетни да работят денонощно. Здравната инспекция проверява само хигиенните норми. Тоалетната тематика бе започната от вестника още вчера, с разкритието, че на хасковската автогара тоалетна не може да бъде открита след 22 часа, а обществената работи само до 19.30. Така до сутринта пътуващите нямало къде да се облекчат. През нощта, макар и не всеки ден, там спирали автобуси от Гърция и Турция.

На частната автогара спират частни превозвачи, които могат да се откажат от престоя си там, заради липса на денонощна тоалетна.

„Депутатска щерка пее на 28 гости в Медицинския”. 28 чуждестранни гости посрещна Медицинският колеж в Хасково по проект с още 7 държави, за компютърно обучение на хора над 50 години. Щерката на депутатката Фани Христова ще пее в хасковският Младежки център на гостите. Визитата там е част от културната програма на чужденците. Другата част е посещение на гробницата в Александрово.

„Специализираният съд-разточителство или ефективен отпор на престъпността” на стр. 7. Тази година за пръв път у нас започва функциониране на Спец съд, който ще гледа делата за организираната престъпност. Уж за да разтовари окръжните съдилища. На практика обаче може да се получи точно обратното-правораздавателната система да бъде допълнително затлачена. Пример-делото за контрабанда на 96 кг Хероин и групата на Наско Близнака, заминава за София по обвинение в организиране на престъпна гурпа. В същото време, другото обвинение-за контрабанда, ще се гледа в Хасково. Доказателствата са едни и същи и понеже ще трябват на двете места едновременно, най-вероятно ще се налага изчакване края на едното дело, за да се престъпи към другото. После, неизвестно кой съд, ще определи едно общо наказание, щото в България наказанията по отделни присъди не са с натрупване, както в Америка например. Там можеш да получиш няколкостотин години затвор. Така че новият Спец съд може да удължи и затормози процеса на правораздаване вместо да го облекчи.

„Уволнен устно работи в коридорите на БТ” водещо в „Хасковска Марица”. БТ е бюрото по труда, където явно имат странни представи за Кодекса на труда и явно слабо познават закона. Служителят Стойчо Иванов бил уволнен устно от шефката си Вартухи Хичикян. Стаята му е била заключена, ключалката подменена. Фоторепортерът на вестника е заснел абсурдната ситуация-мъжът с официално работно облекло е седнал на плочките в коридора. Едната му обувка е изута, якето в скута му. „Могат да ме уволнят за неявяване на работното място за това съм тук” пояснява Иванов. Не му е връчвана никаква заповед за уволнение, нито предизвестие. Според главния шеф на Агенцията по заетостта Коста Костов, Стойчо Иванов бил вече в пенсия. Служителят обаче не знае за това.

Целия случай се изяснява след справка за последните две години. От 2009-та насам, Стойчо е уволняван 2 пъти дисциплинарно, все от г-жа Вартухи Хичикян. И двата пъти съдът намира причините за неоснователни и връща служителят на работа. От последното му връщане през ноември 2011 досега, служителят не е получил и стотинка заплата. Потърсил си правата в инспекцията по труда и на следващият ден намерил вратата на кабинета си със сменена ключалка. Както може да се очаква, г-жа Вартухи Хичикян не била открита за коментар.

Абсурдистан.

„Местят диабетиците за 7-ми път” чело на вестника. Договорът на диабетиците за наем на помещение зад бившата ритуална зала е изтекъл, а общината отказва да го поднови. Къде ще отидат диабетиците не е ясно. Това се случва за 7-ми път през последните години. Заради липсата на постоянен адрес, хасковските диабетици не могат да кандидатстват по национални и европейски програми. Клубовете са важни за диабетиците защото там се осъществяват безплатни изследвания на кръвната захар, безплатни прегледи и са центрове на културен и социален живот. В Хасково има няколкостотин диабетици, поне триста редовно посещават този клуб.

„До 22 евро на дка през 2016-та за земеделците” Надеждите на родните фермери бяха, че до 2016-та, субсидиите за единица площ ще станат като на останалите страни в ЕС. Да ама не, ще останат наполовина по-ниски.

„Семейна ферма се модернизира с 2 млн лева по проект” –водещо на стр 2. Това пък са едни доволни фермери, при това от обезлюдяващата община Любимец. В родното си село Васково семейство Янчеви планира да разшири фамилната кравеферма от 151 на 290 крави и да изгради мандра. Парите идвали по програмата за развитие на селските райони.

И една новина от Кърджали-осъден е Джунейт Шевкет, който миналата година уби жестока майка си и седем годишният си брат. За драмата която разтърси цяла България, Джунейт получава 7.4 години затвор. Не 74, а седем години и 4 месеца затвор, за заклана майка и задушено братче. Адвокатът му дори поискал оправдателна присъда, защото тинейджъра бил „под силен афект и депресия” от това, че майката непрекъснато се съмнявала в качествата на сина си. Съдът обаче бил строг-7.4 години затвор, от които ще бъде приспадната една, за времето прекарано от Джунейт в ареста.

По тази норма, един тричленен състав на съд излиза 22 години затвор и за някой, който му е прекипяло от родното правораздаване, може и да си струва.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини