От х:

Днес в x:

ВиК търси авария 4 месеца, безуспешно

Стаите на Акация 2 осъмнаха в локви

Авария остава неоткрита от хасковското ВиК и периодично наводнява двор и къща на улица Акация №2, твърдят живеещите там. Тази сутрин Красимир и Христина Киреви за пореден път осъмнали с наводнен двор, мазета и жилищни стаи. Водата струяла през камъните, на подпорната стена, през тръби или направо през плочките на двора. Градинката заприличала на блато. „Направо да си отглеждате ориз“ пошегували се майстори от ВиК при едно от предишните си идвания на адреса. На семейство Киреви и родителите им Борис и Тинка Теневи обаче хич не им е до смях.

За разлика от досегашните наводнения, този път водата влязла и в жилищни стаи на приземния етаж, обитавани от родителите на съпруга. 6 часа по-късно в мазето имаше още толкова вода, че Тинка я изхвърляше с лопата. Складираните там въглища, както и част от зимнината са унищожени.

Семейството се обадило на ВиК още сутринта, отговорили им че нямат екип на разположение. Поискали среща с шефа на район Хасково Иванко Милушев, но той бил в отпуска. Име на заместник така и не им е било дадено.

Разправиите с ВиК не са новост за фамилията. Всичко започва на 18-ти септември миналата година. „Тогава Ситигаз прокопаваха булевард „Васил Левски“ и май пукнаха водопровода. Оттогава започнахме да се пълним с вода“ обясни Христина Кирева. Два дни по-късно, семейството подали официална жалба на водното дружество. Идват ремонтни екипи. Разкопават пространството пред къщата....и не могли да открият аварията. „Правеха нещо, но проблемът си остава. От майсторите им разбрахме че имат проблеми да открият точното място на аварията“ обясняват Киреви.

Думите им бяха потвърдени от съседи. „Непрекъснато се наводняваме. Отзад пък в Махалата, тече толкова питейна вода, че може да захрани цяло село“, обясняваше разпалено жена от съседната къща.

Един от мотивите за исканото поскъпване на хасковската вода, са огромните загуби/до 52 %/от общото количество. На практика ВиК искат да им плащаме загубеното, заради неумението да открият повредите по собственото си трасе, недоволстват хората от Акация.

Въпреки че наистина е в отпуска, шефът на район Хасково Иванко Милушев бе запознат в детайли с проблема. „ От септември досега, 4 пъти сме копали в този район. Отстранихме им аварията, течът намаля. Тази от днес се дължи на друга причина“ обясни Милушев. Днес екипи на Вик са отстранявали голям пробив на кръстовището на „Васил Левски“ с „Дунав“. От пробитият водопровод се напълнил колектор на EVN, който минавал точно до къщата на Киреви. От там идвала водата. С дейностите, които извършват в двора си, семейството само подкопава подпорната стена. Затова през нея струи, заяви Милушев, визирайки сервизното помещение за складиране на дърва изградено точно до стената.

Г.Христов

В жилищните стаи-само с ботуши и боти
Това място/двор/ било подходящо за отглеждане на ориз
Водата шурти обилно от дупка
Борис Тенев се е видял в чудо от поредния теч
Поредното разкопаване пред къщата на Киреви. Резултатът е като друг път
Тинка Тенева ударно изгребва мазето с лопата
По вода ходим-при всяко стъпване върху плочките в двора, близкват гейзерчета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини