От х:

Днес в x:

Училищата: Богатите още по-богати, бедните-още по бедни

Всяко дете е злато

Богатите с деца хасковски училища ще станат още по-богати в прекия смисъл на думата. През тази година, те ще получават повече пари по единният общообразователен стандарт, за издръжката на всеки ученик. От 01.01. 2012-та година, той се завишава за цялата област, но именно в Хасково, повишението е най-голямо-цели 43 лв за ученик. Всяко дете ще носи на училището си по 1218 лв. Простата сметка показва, че най-големите училища в Хасково, с по-над 800 ученици, като Езиковата и ОУ Христо Смирненски, ще акумулират от по-милион лева годишно. Тези, които са средищни-като „Смирненски“ ще могат да кандидатстват и за още 425 лв на дете, ако то е обхванато в целодневна форма на обучение.

Същевременно, училищата с по 1-2 паралелки на випуск, ще изпитват засилващи се трудности по обезпечението на материалната база и заплатите на учителите си. Липсата на качество и при двете ще прогонва децата, което пък ще намалява приходите, необходими за подобряването им.

Увеличението на парите по Единният образователен стандарт/ЕОС/ стана възможно, след като Хасково бе изкаран от групата на най-големите градове и бе поставен във втора група-на по-малобройните. По-малките населени места, взимат повече пари по ЕОС. В Димитровград, Свиленград и Харманли, които са в 4-та група, ще взимат по 1282 лв на ученик. Ивайловград, Любимец и Симеоновград и Тополовград-по 1355 лв, а в последната 7-ма група където са Маджарово, Минерални бани и Стамболово, са предвидени цели 1475 лв на дете.

В сравнение с общообразователните училища, професионалните гимназии взимат повече пари по ЕОС, но издръжката е различна за всяка професия.

И едните и другите обаче отстъпват на хасковското Спортно училище. За всяко едно от 325-те деца, в бюджета на школото ще влезнат по 2 141 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини