От х:

Днес в x:

13 °C

Училищата: Богатите още по-богати, бедните-още по бедни

Всяко дете е злато

Богатите с деца хасковски училища ще станат още по-богати в прекия смисъл на думата. През тази година, те ще получават повече пари по единният общообразователен стандарт, за издръжката на всеки ученик. От 01.01. 2012-та година, той се завишава за цялата област, но именно в Хасково, повишението е най-голямо-цели 43 лв за ученик. Всяко дете ще носи на училището си по 1218 лв. Простата сметка показва, че най-големите училища в Хасково, с по-над 800 ученици, като Езиковата и ОУ Христо Смирненски, ще акумулират от по-милион лева годишно. Тези, които са средищни-като „Смирненски“ ще могат да кандидатстват и за още 425 лв на дете, ако то е обхванато в целодневна форма на обучение.

Същевременно, училищата с по 1-2 паралелки на випуск, ще изпитват засилващи се трудности по обезпечението на материалната база и заплатите на учителите си. Липсата на качество и при двете ще прогонва децата, което пък ще намалява приходите, необходими за подобряването им.

Увеличението на парите по Единният образователен стандарт/ЕОС/ стана възможно, след като Хасково бе изкаран от групата на най-големите градове и бе поставен във втора група-на по-малобройните. По-малките населени места, взимат повече пари по ЕОС. В Димитровград, Свиленград и Харманли, които са в 4-та група, ще взимат по 1282 лв на ученик. Ивайловград, Любимец и Симеоновград и Тополовград-по 1355 лв, а в последната 7-ма група където са Маджарово, Минерални бани и Стамболово, са предвидени цели 1475 лв на дете.

В сравнение с общообразователните училища, професионалните гимназии взимат повече пари по ЕОС, но издръжката е различна за всяка професия.

И едните и другите обаче отстъпват на хасковското Спортно училище. За всяко едно от 325-те деца, в бюджета на школото ще влезнат по 2 141 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини