От х:

Днес в x:

ВиК иска 3 лв/куб. за водата на Хасково, иначе фалирали

Тържествено: Петко Стойчев/вляво/ кмета и Бойко Борисов откриват пречиствателната станция

3 лв за кубик вода ще плаща хасковлията през новата година ако държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ДКЕВР/ приеме предложението на местното ВиК. Докладът с новите цени вече е бил разгледан от комисията, но засега становище няма. Ако от 1-ви февруари обаче тази цена не влезе в сила, то във ВиК няма да има дори пари за заплати, предупреди областният шеф инж. Петко Стойчев. Към момента, цената на водата в Хасково е 2.32 лв с ДДС.

Раздутата цена се обяснява най-вече заради такса пречистване, която идва от влизане в експлоатация на пречиствателната станция за отпадни води. Иначе самата вода поскъпва с 10 стотинки, настоя Стойчев. Цена от 2.42 за кубик е предложена за всички други общини в хасковска област. За Хасково обаче разценките са други:

Цена на ВС „Помпена“-1.91 лв за кубик

Такса отвеждане на отпадни води-0.11 ст

Такса пречистване-0.49 ст за битовите абонати

ДДС-20 %

Или всичко: 3.01 лв за кубик. За промишлените и стопански замърсители такса пречистване е още по-голяма, като варира от 62 до 98 стотинки без ДДС, в зависимост от степента на замърсяване.

Свиленград първи скочиха на новите цени. Техният общински съвет направо обвини водното дружество, че вдига цената за да оправдае увеличение на заплатите си с 22 % . Също и че са заложили подмяна на тръби по улици, които са вече подменени от самата община по спечелен европроект. Свиленградският общински съвет е изпратил отрицателното си становище до ДКЕВР, откъдето пък са поискали мнението на всички общини в хасковска област. Не успяхме да се свържем с община Хасково, за да попитаме какво е тяхното становище.

Твърденията на свиленградските парламентаристи силно разгневиха инж. Стойчев. „От 2 год и 3 месеца не съм вдигнал и със стотинка заплатите на хората си. Шефовете на отдели взимат с по 300 лв по-малко отколкото предишното ръководство. Синдикатите обаче настояват за повече пари, затова съкращавам 30 инкасатори и водомайстори, а техните възнаграждения прехвърлям на останалите. Свиленградският общински съвет е некомпетентен!“, каза вбесеният Стойчев.

Той призна, че цената на хасковската вода надскача значително собствената му прогноза отпреди откриването на станцията. Причините били в огромните разходи-2 хил лева на ден и то само за ток. Прогнозните разходи за пречиствателната за 2012 година пък са в размер на 1 млн 499 хил лева. От тях 277 хил за заплати и 82 хил за осигуровки, за 18-те назначени там хора. „Не съм я искал тази станция“ вдигна рамене Стойчев и сравни хасковските такси с тези в Бургас където били 47 ст. Там обаче цената на кубик е доста под плащаната от хасковлии. „За 2 г и 3 месеца имахме две поскъпвания на тока-не съм пипнал цената. Този юли обаче скокът на електроенергията е с 12 %, което не може да бъде компенсирано с никакви икономии“ допълни началникът. Положението в Хасково било особено сложно, защото цялата доставена вода е помпена, тоест на ток, за разлика от други общини, които ползват гравитачна вода.

Според доклада на ВиК-то обаче новите цени за Хасково не били толкова страшни. Социалната поносимост за кубик вода била 4.10 лв. Така че-още може.

Засега ДКЕВР не се е произнесъл. Предложението за новите цени се подлага на обществено обсъждане. Вероятно в края на януари ще има и становище на комисията.

Г.Христов

Която ще ни излезе през носа
Решението с което Обс Свиленград отхвърля предложената за града цена на водата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини