От х:

Днес в x:

Пуйките избягаха от хайван пазар и се върнаха на зеленчуковия

Екологично чиста, на 5 лв килото

Търговията с живи пуйки потръгна отново на зеленчуковия пазар, след като повече от 5 години бе "заточена" на хайван пазара в покрайнините на града. По закон, живи животни могат да се продават само на регламентирани за целта мест, т.нар. животински/хайван/ пазари.

Предприемчиви продавачи обаче решиха да увеличат шансовете си за продажба на пернати, като се конкурират с домати и краставици вместо с телета и агнета. Бай Васил от харманлийското село Поляново бил целия път до Хасково с идеята за 1 ден да продаде фитките си. Поради липса на друга животинска конкуренция, "екологично чистите" му пуйки се харчеха добре, въпреки че удряха в земята свинското. Характерният за Коледата в България "Гошко" се продаваше в месарниците по 4 лв и стотинки на кило, а обелен от сланината вървеше около 5 лв. В случая с пуйката, 5 лв бе живото тегло, а полезното количество месо остава наполовина след заколване и изчистване. Пуйката обаче набра популярност напоследък, прихванала от американския навик да облажва Коледата печена на фурна.

Това не бе единственият животински продукт който се продаваше на зеленчуковия пазар. Гръмогласна продавачка цветисто хвалеше здравите си свински пуски, в които се пълни прословутият Бабек. За да бъде картинката пълна, на алеите пред малкия бизнесцентър вървеше оживена търговия на домашна ракия. Българското уиски се харчеше на "безакцизната" цена от 5 лв на литър. И докато Дянков вероятно би го заболяло глава от тази новина, то продавачът гарантираше, че ако някой клиент го заболи глава от домашницата, лично ще върне парите.

По добре на човек, отколкото на финансовия министър.

Контролни органи, за щастие, не се мяркаха в съботния следобед.

Г.Христов

Пуски за Бабек
Българското уиски/в пластмасовите бутилки/ е евтино, а и от него не боли глава
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини