От х:

Днес в x:

Свиленград с най-много пари по „Околна среда“, Хасково на опашката

Фани Христова, Ивелина Василева, Ирена Узунова, Иван Петров, Румен Данев

С изключение на Свиленград останалите общини в областта се представят доста скромно при кандидатстване за финансиране по оперативна програма „Околна среда“. Това бе констатацията на заместник министъра Ивелина Василева на днешната кръгла маса в областната администрация, инициирана от депутатката от ГЕРБ Фани Христова. В залата присъстваха областната управителка Ирена Узунова, кметове на общини, председатели на общински съвети, шефовете на ВиК, на РИОСВ, на „Басейнова дирекция“ Пловдив.

Заместничката на министър Нона Караджова представи възможностите на програмата, като подчерта, че и по трите й приоритета бенефициенти са общините.

Община Хасково реализира един проект по програмата – за регионалното депо в Гарваново. По друг проект обаче – за техническа помощ за разширяване на ВиК мрежата в града, може да изгубим следващо финансиране, защото сме изпуснали срока – края на ноември, стана ясно на срещата.

По програма „Околна среда“ има общо 3.5 млрд. лв. Повечето от тях – 2.5 млрд., са за водите – изграждане на пречиствателни станции, подмяна на водопроводна мрежа. 720 млн. са за отпадъците, 200 млн. за поддържане на биоразнобразието, обясни зам.-министърката. Тя призова местните управници да бъдат активни в разработването на проекти, като отбеляза, че министерството е готово да помага с експертна помощ и всяка седмица дава консултации за общините.

„От името на всички колеги ви уверяват, ме също сме готови да помагаме на всяка община, която ни потърси“, декларира и Фани Христова. До нея бяха и двамата депутати от ГЕРБ Иван Петров и Румен Данев.

„Готвим и мерки, които да принудят общините да кандидатстват по екологичните програми“, каза още Василева. „Например такса „депониране“ на отпадъците - за тези общини, които не са изградили сметища. Обмисля се и такса „заустване“ - за тези без пречиствателни станции за отпадни води. Общините са длъжни да мислят за екологията, иначе ще плащат. А тези, които кандидатстват с добри проекти, ще се финансират“.

„Досега сме договорирали 1.7 млрд. лв. по „Околна среда““, отчете зам.-министърката. До 20 февруари е срокът за проектите за големите населени места, до 15 август – за малките.

Изпълнението им трябва да приключи до 2014 година, когато започва следващия програмен период - до 2020 г. „Ще искаме от Европейската комисия двойно повече пари за екология - поне 2.4 млрд. евро“, обясни Ивелина Василева.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини