От х:

Днес в x:

Спасителки на пътя отървават пострадал в ПТП

Кристина спасява пострадал

Сърдечен масаж, изкуствено дишане и спиране на кръвоизлив могат да спасят човешки живот. Затова всеки трябва да владее тези умения, смятат в хасковските ученическите общежития зад ПМГ. Днес там спретнаха демонстрация по оказване на първа помощ на пострадал в пътно транспортно произшествие. Бе разигран цял сюжет с обаждане на тел 112 и действията на случайни минувачи до пристигане на помощ. В ролята на случаен минувач и „спасител на пътя“ влезе 9-то класничката Кристина Симова от Харманли. Бързо и сръчно, девойката върна към живот пострадал младеж, който при това бил с черепна травма в ПТП. С уменията си, девойката остави впечатление, че оказването на първа помощ е лесно нещо. И че е хубаво.

Всъщност това са умения които дълго трябва да бъдат тренирани. Както се тренира в отбора на възпитателя Недялко Атанасов. Неговите възпитаници са едни от най-добрите в България в ученическите състезания по гражданска защита и оказване на първа помощ. Дори са печелили призови места. Специална викторина с въпроси касаещи безопасността на пътя. Нареждане на пъзели на ключови пътни знаци, проверка техническата изправност на велосипед, бяха дисциплините по които два отбора от ученическите общежития мериха сили. За победители и победени имаше торта и награди.

Мероприятието е по повод световният ден за възпоминание жертвите на пътно транспортни произшествия-20-ти ноември. Датата е по идея на ООН и е повод за припомняме на зловещата статистика за България. Всяка седмица по родните пътища умират по 15 души. От началото на годината, своя живот са загубили 579 българи-повече от жертвите от войната в Афганистан. Кървава е и войната по хасковските пътища. За 10 месеца от началото на годината, жертвите са 23, ранените 244.

Учениците почетоха и две деца от ученическите общежития, загинали в пътно транспортни произшествия.

Г.Христов

Обдишване
Още пострадали
Викторина
Умуване
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини