От х:

Днес в x:

Съдът отмени отдаването под наем на мотопистата край Хасково

Мотопистата край Хасково стана повод за истинска война това лято

Хасковският административен съд отмени вчера решението на общинския съвет от 24 юни тази година, с което се дава съгласие за отдаване под наем на спортни обекти в Хасково. То бе спряно от областния управител Ирена Узунова и атакувано в съда.

Докладната записка бе внесена от кмета Георги Иванов, а в нея се предлагаше отдаване под наем на двата стадиона – „Хасково” и „Младост”, както и мотопистата край града, за срок от 10 години. Това предложение обаче не било включено в дневния ред на сесията. То не било представено и не е било обсъждано от постоянните комисии. Докладната е била вкарана като извънредна в залата по предложение на общински съветник. От представените документи съдът установява, че придобилата скандална известност това лято мотописта е била актувана като публична общинска собственост едва няколко седмици преди сесията - на 17 май същата година.

При обсъждането на тази докладна записка общинският съветник Красен Ангелов пък предлага изцяло нов текст, с който разширява обхвата на решението – той иска в него да се запише, че ще се отдават „всички спортни обекти”, при това - по реда и условията на закона за физическото възпитание и спорта, а не по закона за общинската собственост. Законът за спорта обаче изисква в такива случаи да има публичен регистър на спортните обекти, какъвто община Хасково няма. В крайна сметка общинските съветници гласуват и приемат по-общия вариант на Красен Ангелов.

Скандалът с мотопистата край Хасково избухна това лято, когато областният управител Ирена Узунова обяви, че има редица нарушения при организацията и провеждането на състезанието по мотокрос. Между областна и общинска администрация се разгоря истинска война. В местните вестници се появи информация, че спонсор на мотокроса е Кръстьо Кръстев, известен в градата като Кънчо Маймуната. Той бил и вероятният бъдещ наемател на мотопистата. Пред Сашо Диков по Канал 3 обаче кметът Георги Иванов отрече да познава такова лице.

От мотоклуб „Хиените”, един от организаторите на мотокроса, обявиха, че пистата е правена с дарения. Рокерите събрали 30 000 лева за изграждането й.

Няколко дни след като показа пред журналисти документите за даренията, рокерът Антон Атанасов – Тони Дългия, бе арестуван край Пловдив. Стана ясно, че той е участвал в банда за пласиране на фалшиви евро. Окръжният съд в Пловдив остави цялата група зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини