От х:

Днес в x:

Иван Петров: Случаят Пенгезов е скандален! И съдиите подлежат на съд

Скандалният магистрат Веселин Пенгезов

„Това е скандално!“ Така коментира регионалният лидер на ГЕРБ Иван Петров днешната новина за възстановяването на добилия корупционна слава съдия Веселин Пенгезов като шеф на софийския апелативен съд. Той бе отстранен от поста с решение Висшия съдебен съвет за „уронване престижа на съдебната власт“ в началото на тази година. Тогава станаха известни скандалните случаи, при които синове и дъщери на висши магистрати са получавали апетитни терени на Черноморието като „крайно нуждаещи се“. Дъщерята на Пенгезов бе сред тях.

Скандалният магистрат бе възстановен на поста с решение на Върховния административен съд, който прецени, че формулировката е „твърде неясна“. Според някои национални медии Пенгезов е дал подкуп от 700 000 евро на определени висши съдии, за да го върнат на поста шеф на най-големия апелативен съд. Това става в деня, в който обвинителният акт срещу Алексей Петров – Трактора бе внесен в съда. Столичен вестник дори твърди, че разполага със списък на адвокати, чрез които Пенгезов е изпратил внушителния подкуп от 700 000 евро за корумпираните съдии.

„Тези хора си мислят, че са над закона. Забравят, че съдиите също подлежат на съд“, коментира за Haskovo.net Иван Петров. По думите на депутата това са кадри на бившата тройна коалиция, които са минирали с корупция цялата съдебна система. Той припомни, че голяма част от Висшия съдебен съвет, който по конституция назначава магистратите в България, е избрана под давлението на досегашния президент Георги Първанов. Според Иван Петров основният проблем в съдебната система не са законите, а хората в нея. Той изрази увереност, че с встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев и вицето му – бившата правосъдна министърка Маргарита Попова, корумпираните магистрати ще изхвърчат от системата.

По повод скандала с Веселин Пенгезов Петров каза още, че има достатъчно данни за дисциплинарно, дори може би за наказателно производство срещу него.

Преди десетина дни пък досегашният председател на хасковския окръжен съд Росен Русев бе отстранен от поста с решение на Висшия съдебен съвет. До провеждането на конкурса за нов шеф длъжността ще се изпълнява от Господинка Пейчева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ==
    ==============================
    3 0
    22:35, 9 ное 2011
    Иванушка...дурак,как можна присмеялся хърбел на щърбел.?
Последни новини