От х:

Днес в x:

Хасковлии с достъп до 5-скенер и 3 D ядрено-магнитен резонанс

Д-р Митрев и д-р Близнаков/вляво/ посрещнаха проф. Трайков и д-р Банев от Александровска

Хасковски пациенти вече ще имат достъп до ултрамодерните диагностични уреди 3 D ядрено-магнитен резонанс и 5-скенер, които в България се намират САМО в Александровската болница в София. Това стана факт след подписания днес договор за сътрудничество между хасковската областна болница и софийският мастодонт. Клаузите на договора в общи линии са следните: Професори и доценти от Александровска ще идват в Хасково на визитации и прегледи по отделенията, напълно безплатно. За частни прегледи, от следващият понеделник ще стартира записване на телефоните на болницата. Консултациите ще се провеждат на всеки 10 до 14 дни.

Относно клиничните случаи, специалистите от софийската болница ще се включват и в консилиуми /съвет от няколко лекари в една или няколко специалности/ при разрешаване на тежки случаи. Най-тежките и завързани случаи пък ще се пращат направо в София където ще бъдат лекувани с модерна апаратура и от тесни специалисти. „Не сме върнали нито един пациент от вратата на Александровска, обяви шефът и професор д-р Лъчезар Трайков. И даде пример че преди 4 месеца изписали жив и здрав 19 годишен младеж с тежък инсулт, чието лечение струвало 64 хиляди лева, които за нещастие касата не поемала, допълни д-р Трайков. Като специалист в Неврологията, той потвърди че в неговата област леченията струват десетки хиляди левове, но няма да е наложително хората да си продават имотите за да идват в Александровска.

Това е и целта на методологическата помощ, която професорите ще оказват на хасковската МБАЛ. Идваме тук безвъзмездно, допълниха проф Трайков и неврорентгенолога д-р Пенев. И двамата са направили име от работа в чужбина и тук предават опита си. Има за предаване.

 „Хасково има много добър компютърен томограф в отделението по образна диагностика. Прави 32 срези!!! удиви се д-р Пенев. И добави, че трябва съвсем мъничко за да може да работи на пълния си капацитет. Може би малко пари или умения, докторът дипломатично не уточни.

1600 е персонала на Александровската болница. От тях 110 са хабилитирани лица-доценти и професори. Точно колкото са всички лекари в цялата областна болница в Хасково. Освен специалисти, софийското лечебното заведение е получило 13 млн лева от правителството за свръх скъпа апаратура, като 3 D ядрено-магнитния резонанс и 5 скенерът, към които ще бъде добавен и циклотрон. Това пък е авангарден апарат за получаване на радиоактивни изотопи, без които ядрено- магнитният резонанс остава само декор. Досега изотопите се внасяли от чужбина, за 5 млн лева годишно.

На подписването на договора присъстваше и областният управител Ирена Узунова, под чиято егида се осъществил контакта. Именно на политическата подкрепа от държавата, софийските специалисти отдадоха просперитета на здравеопазването напоследък, Александровска болница и сега хасковската в частност.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини