От х:

Днес в x:

Хасково набъбна предизборно с 1 500 души. Преглед на регионалния печат

"Хасково набъбна с 1500 гласоподаватели, девиация в Маджарово"-интервю на страниците на вестник "Новинар юг". Интервюто е на Антоанета Цонева от "Института за развитието на публичната среда" и е дадено пред Медиапул. В него Хасково е наречена проблемна община и е сравнена с други райони от страната, където има риск от контролиран вот. Сравнителните белези-голямо количество новорегистрирани гласоподаватели и много кандидати за кмет. Това разпилява гласовете и увеличава тежеста на "пришълците". За Хасково, новите гласоподаватели са 1500 души. Приблизително 1500 гласа гарантират едно съветническо място в Обс Хасково. Това обаче е спрямо миналите избори, където избирателната активност бе сравнително висока.

Интересна е компанията на Хасково в списъка на т.нар. проблематични общини-Созопол, Несебър, Сандански Петрич, Троян Елин Пелин... Понеже градът ни е многократно по-голям от тези населени места, все пак от Института за развитие на публичната среда допускат, че тази предизборна аномалия межо да се обясни с това, че градът ни е голям.  Че в района има изборен туризъм обаче си личи и по община Маджарово където също има рязко отклонение в регистрираните гласоподаватели. Всеки контролиран вот е купен вот, предупреждава г-жа Цонева. Интервюто на стр. 4.

Водещите теми и заглавия. "Изровиха скелет без ръка"-чело. Скелетът бил до тракийска Могила край Меричлери, където обикновено се закопавали жертвите на серийните убийци. Там били телата на Генчо Стайчев и Тодор Георгиев, поръчани от талантлив местен шахматист. В момента той е с 20 год ефективна присъда. Случаят със скелета обаче е по-различен. Той е от преди 60 години и се предполага, че е жертва на комунистически репресии.

"Иван се жалва от Иванов". Лидерът на ГЕРБ в региона Иван Петров е завел жалба в ЦИК срещу кмета Георги Иванов за нарушаване на изборният кодекс. На огромен плакат на градоначалникът се виждал номерът на бюлетината му и липсва задължителния надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

"По 250 лв за новородено дава Неохим". Еднократната помощ е за работниците и служителите в торовия гигант. Браво!

"Узунов затваря Европа за Левски". За това успешно се грижат отбори като Тампере, Жилина, Търнава и много други местенца с екзотични имена. Бившия президент на бившия ФК Хасково се нареди до тях със заплахата, че ще блокира взимането на лиценз за евротурнирите, ако от синият клуб не му преведът процент от трансфера на бившия хасковски футболист Исмаил Иса. той бе продаден на сините с уговорката за процент при бъдещ трансфер в чужбина. Става дума за около 40 хил евро.

"Мъчат се да спасят поминъка на 1700 фермери" чело на "Хасковска марица". Толкова ще трябва да зарежат препитанието си в областта след изтичането на гратисния срок тази година,  да преведат фермите в съответствие с изискванията на Евросъюза. България ще иска още 18 месеца отстрочка за да могат фермерите да осигурят добри битови условия и здравословно хранене за своите крави и прасета.

"Анонимници пак се юрнаха за власт" тема на броя на страница 5-та. Цели 14 кандидати за кмет има в Хасково, някои абсолютно непознати. Примерът е заразителен и за местните села. Така например 480 души в Мандра ще избират измежду 10 /десет/ кандидати за кмет. Сред кандидатите за кмет на Хасково палмата на първенството държи Зелената Партия която издигна приятно татуирана млада кандидатка. По екстравагантност пък номер едно е Атака, която издигна за кандидат кмет в село Татарево, мъж от ромски произход. Още по изборната тема на същата страница.

"Хасковлия затапи улица за часове". Хасковлия затапи улица Козлодуй до зала Дружба с джипа си и товарен микробус в знак на протест срещу неправилна, според него, глоба за паркиране. Накрая му съставиха акт и за възпрепятстване на движението и съгражданинът най-после мръднал двете си возила.

"Набълбукват общината с хиляди заради отказ за плащане". Всеки месец община Хасково трупа по 5 бона лихви, които ще бъдат плащани от данъкоплатеца, тоест нас, заради неизплатен дълг към строителна фирма. "Марчела 90" си иска 380 хиляди лева за извършен среден и текущ ремонт още от 2007-ма година. Общината не ги дава и отлага делото. Цената на отлагането е 5 бона на месец. Претенциите на администрацията са, че качеството на положеното асфалтово покритие не отговаря на изискванията, макар навремето да е приела обекта.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини