От х:

Днес в x:

ВиК: Без спиране на водата в следващите 50 години

Новите тръби са с диаметър 750 мм и гаранция 50 години

Авариите по трасето от Ябълково до Хасково вече няма да водят до пресъхване на чешмите. Вода ще има дори и да аварира магистралния водопровод към града, заради включването на 3 допълнителни кладенеца в захранването на Хасково, както и пълна подмяна на тръбите на така наречения трети подем от ябълковския водопровод. Грубо казано, това са последните 2.5 километра до водонапорната кула в северната част на града, която е най-големия резервоар за Хасково.

Най-големият ВиК проект за последните 30 години, стартира днес с полагането на първите метри нови немски тръби от стъклопласт. Те са със сечение от 700 мм, имат 50 години гаранция. Не се износват и корозират от водата, издържат на огромни хидравлични удари при промяна в подавания дебит. Сегашните стоманени тръби, бяха се износили от оригиналните 6 мм дебелина до 1 мм. При спиране и последващо пускане на водата, едновременно се случваха няколко пробойни и в града пресъхваха цели квартали.

Освен че тръбите вече няма да дават „фира“, по проект влизат експлоатация и три кладенеца в местността Караямач, близо до складовете на Ерато в северна индустриална зона. Първият кладенец е с дебит 10 л/сек, вторият-8 л/сек, третият-25 литра/сек. Дори изцяло да спре водоподаването от Ябълково, тези допълнителни 43 литра в секунда ще поддържат налягането към най-зависимите от Ябълково квартали-Бадема, Каменни и цялата зона около градската градина, както и част от центъра. За останалите квартали има алтернативни водоподавания.

Ремонтните работи продължават 90 дни, но от софийската фирма „Валмекс“, които са изпълнител на проекта, обещават сроковете да бъдат съкратени и до 8-ми декември, подмяната на водопровода да бъде завършена. В този период ще има най-много две прекъсвания на водата, но за по-малко от 24 часа, уточниха от ВиК.

Целият проект е на стойност 3 млн евро с бенефициенти министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Хасково. Това е най-мащабната реконструкция на ВиК мрежата в последните десетилетия. Следващата стъпка би трябвало да е проект за подмяна на тръбите в най-засегнатия от проблеми хасковски квартал-Бадема, смятат „водните“. Те обаче не могат да бъдат бенефициенти по проекти. Такава може да бъде само община Хасково.

Г.Христов

Фирмата ще завърши работа в съкратени срокове
Шефът на район хасково Иванко Милушев смята че следващата стъпка трябва да е подмяна на ВиК мрежата в кв. Бадема
Техническият ръководител на фирмата изпълнител Иван Ранов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини