От х:

Днес в x:

ЕСКОМ осъди община Хасково за отказ от административно обслужване

Община Хасково бе осъдена да заплати съдебни разноски в размер на 340 лева – съдебни такси и адвокатски хонорари по дело, заведено от ЕСКОМ. Фирмата се видя принудена да търси справедливост от административните магистрати, след като поредните й заявления за издаване на скици за изграждане на подземна инфраструктура бяха оставени да залежават на нечие бюро. Искът на фирмата бе срещу мълчалив отказ на кмета на общината да извърши исканата административна услуга в предвидения от закона срок.

След получаването на призовката за насрочeното съдебно заседание обаче от администрацията светкавично обработили документите и ги представили в съда.

Съдът прекратява процеса с определение от 13 септември. Но в мотивите си пише, че общината е издала исканите скици едва след насрочване на съдебно дело. От администрацията отхвърлят искането на фирмата за плащане на съдебните разноски. Съдът обаче намира, че фирмата съвсем законно и обосновано претендира за компенсация, тъй като завеждането на делото е бил единственият начин да получи исканите скици и плащането съдебните такси е било неизбежно. А административната услуга е била извършена едва след това, след угрозата от осъдителна присъда.

Това не са единствените забавени заявления на фирмата, коментира изпълнителният директор на ЕСКОМ Шени Делчева. Имаме бавени преписки с години, без никакво движение. В същото време сме глобявани от комисията за регулиране на съобщенията, че кабелите ни са още във въздуха, а не под земята. Как да са под земята, като общината не ни издава необходимите документи, за да го направим? На практика сме между чука и наковалнята. Досега смятахме, че нещата все някак ще потръгнат, в крайна сметка на общинската администрация точно това й е работата – да извършва административни услуги за гражданите и бизнеса.

Съжалявам, че досега проявявахме наивност и чакахме проблемите ни да се решат по нормалния начин. Ако се бяхме обърнали по-рано към съда, щяхме да си спестим много главоболия, допълни Шени Делчева.

Определението на хасковския административен съд можете да видите тук - официалния сайт на хасковския административен съд.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини