От х:

Днес в x:

Керанов: Ще съдя МВР, умишлено пречеха за мотокроса

Кирил Керанов

-Господин Керанов, състезанието по мотокрос в Хасково все пак се проведе вчера (б. р. интервюто бе взето в понеделник).

- Да, проведе се, въпреки усилията на много държавни структури да го провалят. На практика всички те нарушиха закона за физическото възпитание и спорта, в който се казва, че държавата и общините са длъжни да създават условия за развитие на спорта и туризма и да насърчават инвестициите на спортни и туристически организации и други физически и юридически лица, самостоятелно или чрез публично-частно партньорство.

- Какво се случи? Разкажете вашата истина.

- На 25 август около 15 часа получихме разпореждане от окръжна прокуратура до 17 часа на същия ден да представим цялата документация за мотопистата. Имаха и конкретни въпроси – кой е собственик на обекта, проект за изграждането, кой е възложител на строителните дейности, кой е технически ръководител. Минути преди изтичането на срока лично занесох на прокурора Антон Попов папка с документи.

Когато прокурорът видя документите, каза, че той не вижда нищо обезпокоително. За него в случая няма никакъв проблем.

Да поясня като юрист – прокуратурата е органът, който осъществява контрол върху законността. За мен въпросът приключи още тогава.

- Прокуратурата обаче все пак е образувала производство, във връзка с промяна на статута на терена. Същият Антон Попов е намерил данни за извършено престъпление – замяната е направена от служба „Земеделие“ след указания от кмета, а по закон това се прави от министъра.

- За тези неща нищо не мога да кажа, не съм запознат. Аз отговарям само за организацията на състезанието. Да допълня, че в документите за прокуратурата посочихме и техническият ръководител на обекта – Веселин Манахилов Лозев.

На другия ден пък дойдоха от Инспекцията по труда да искат документи. Изпратила ги областната Ирена Узунова.

- Как се развиха по-нататък събитията?

- На 26 по обяд се събрахме в РПУ Хасково да обсъдим организацията на състезанието. Бяхме аз, шефът на Районното Николай Бакърджиев, началника на „Охрана“, на КАТ. Направихме схемата и разстановките, уточнихме къде ще има линейки, къде пожарни, къде полицаи и така нататък. Същия ден дойде и шефката на Бърза помощ д-р Петя Радева, подписахме договора за линейките, тя пусна фактура, платихме й, защото тези услуги се заплащат.

За моя огромна изненада вечерта около 18 часа се обажда Бакърджиев и ме вика в районното. И ми връчва разпореждане, с което забранява провеждането на състезанието. Мотивите са, че мотопистата не е вписана в публичния регистър на министерството на спорта. Интересното е, че ми го връчва квартален инспектор – Борислав Дорнев. Аз отказах да го подпиша, защото не съм собственик на обекта, нито организатор на мероприятието. Доколкото знам, подобно разпореждане е връчено и на кмета, и на шефа на мотоклуб „Хиените“.

Това разпореждане лично аз ще го обжалвам като административен акт в съда, защото само прокуратурата има правомощие да издаде такова разпореждане. Както знаете, тя не го направи.

- После какво се случи?

- Същата вечер се обади д-р Петя Радева и каза, че няма да изпрати линейки.

- С какъв мотив?

- Каза, че получила по факса заповедта на областната, с която се отменя заповедта на кмета за осигуряване на безопасността на състезанието. Така ни поставиха натясно. Поискахме линейки от Ловеч, пратихме искането по факса. От тамошната Бърза помощ казаха, че няма проблем. Час по-късно обаче се обадиха и казаха, че няма да пратят, защото от министерството на здравеопазването им забранили.

- Линейки все пак имаше.

- Имаше всичко необходимо. Осигурих две линейки от Пловдив, по една от Харманли и от Димитровград. Осигурихме водоноски от „Екопрогрес“. Но аз си знам какво ми струваше цялата тази организация буквално в последните часове.

- Казвате, че ще съдите всички институции, които са пречели на мотокроса. Кои са останалите?

- Аз лично мога да съдя само МВР за незаконното разпореждане, за което стана дума. Както казах, само прокуратурата може да нареди на МВР да издаде такова разпореждане. Другите може да ги съди кметът.

- Кои други?

- Областното пътно управление. След справка със закона установих, че затваряне на пътища от републиканската пътна мрежа може да направи само Агенция „Пътища“, а не областното управление.

- Но те не затвориха път, а само отбивки към него.

- Същото е. После заповедта на областния управител, с която се отменя заповедта на кмета за осигуряването на безопасността на състезанието. В нея пише, че е съгласувана с министъра на МВР. В документа обаче подпис на министъра няма.

- В интервюто с областния управител стана ясно, че комисията по транспорт, чийто председател сте, е забранила използването на двете пътни отклонения. Как да си обясним това?

- Няма такова нещо.

- Как да няма? Точен цитат: „Комисията дава разрешение за провеждане на мероприятието със забележка от окръжно пътно управление да се използва полски път към пистата и не разрешава достъп до републиканската пътна мрежа“. На очите си ли да вярвам или на вас?

- Искали сме да кажем, че това гласи забележката на пътното, но не сме съгласни с тях. Затова същия ден изпратихме специално писмо до Пътното, с копие до областния управител, в което пишем, че отбивките са законни, има ги на картата и са там от много години.

- Ирена Узунова обаче казва, че картата, с която се обосновавате и за която пишете, че е кадастрална, всъщност е карта за възстановена собственост. А тя е съвсем друго нещо.

- С картата сме допуснали техническа грешка. Трябваше да се свършат много неща за кратко време.

- Има ли още нередности, според вас?

- Да, има. На 28 август, събота, кметът издаде заповед до началника на районното полицейско управление незабавно, в момента на получаване на заповедта, да изтегли служителите си от двете отбивки. Тя бе връчена в 9.40 часа. Бакърджиев обаче не я изпълни, което също е нарушение на закона. В ЗМСМА в който се казва, че във връзка с осигуряване на обществения ред кметовете на общини издават заповеди, които са задължителни за местните полицейски управления.

- В целия този хаос и скандали прави впечатление, че всичко около тази мотописта е направено някак набързо, в последния момент. Например искането за разрешение да двете отбивки е направено на 22 август – само седмица преди състезанието. При това тези отбивки вече са били ремонтирани и разширени, тоест постфактум. Ако някой гражданин построи нещо и после поиска разрешение от общината, ще го скъсате от глоби.

- Аз не отговарям за строителството и не мога да отговоря на този въпрос.

- Кои са дарителите на пистата, колко пари са дали и колко в крайна сметка е струвало това съоръжение. Общината доплащала ли е и колко?

- Тези въпроси не към мен. Не знам отговорите.

- Защо не бе спазена наредбата на общинския съвет за публичност на даренията?

- И този въпрос не е към мен.

- Работата по изграждане на пистата е започнала още през месец май, ако не се лъжа. Защо през всичкото това време никой не знаеше нищо?

- Въпросът отново не е към мен. Аз някои от документите ги взех от кмета, когато трябваха за прокуратурата. Тогава ги видях за първи път.

Интервю на Тодор Кръшков

Бел.ред. Въпросите, на които г-н Керанов не може да отговори, са депозирани в община Хасково. Към този момент все още нямаме отговор на тях. Когато се получат, ще ги публикуваме отделно.

Заповедта на областния управител за отмяна на кметската заповед за охрана на състезанието
Разпореждането от полицията, което Керанов възнамерява да вкара в съда
Писмото до Пътното, в което от общината твърдят, че двете пътни връзи са законни и че го доказват с приложената кадастрална карта
Това е въпросната карта. На нея пише, че е за възстановена собственост, а не кадастрална карта
Това е решението на общинската комисия по транспорт
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини