От х:

Днес в x:

Пожарната натресе 12 акта за палене на стърнища

Пожарите в житни блокове често стават заради късо в преминаващите над тях жици

12 акта за палене на стърнища по време на жътвената кампания наложи областната служба пожарна и аварийна безопасност. Глобите, които са на различна стойност до 2 000 лв, са наложени на земеделци, за които е установено със сигурност, че са подпалили стърнищата си. Куриозното е, че става дума за малки земеделски стопани. Големите производители и кооперации, които биха спестили много повече пари ако убиват полските вредители с огън, вместо да ги третират с препарати, не си позволяват подобни практики от 3 години. Оттогава влиза в сила възможността, да бъдат отрязвани от земеделски субсидии при доказан палеж. А това за стотици хиляди левове. Малките стопани в голямата си част обаче не разчитат на субсидии и мярката не ги притеснява.

Гарвановските земеделци от „Клас 95“ също не са подпалили стърнището си, показа двойна експертиза на пламналия в петък техен блок до Ходжова чешма. Въпреки първоначалните съмнения за умишлено предизвикан пожар, експертите са установили че първоначалното огнище е извън стърнището и е точно под електрически далекопроводи. Огънят е възникнал до бивша вила на водно стопанство, свидетелства и очевидец, който се е включил в гасенето. „Имахме съмнения но те се опровергаха. Категорично причината не е в умишлено палене на стърнищата“ коментира началникът на областната пожарна Николай Вълчев. В петък той се зарече, че ако се докаже палежът ще попилее земеделците от глоби и ще им резне субсидиите.

Пожарникарите не са 100% сигурно, че пламналия на широк фронт огън, е заради късо съединение на далекопровода, но от друга страна близо дузина пожари това лято станали именно поради тази причина. „Идва от хлабави връзки и променлив ток. Керамичните чашки на стълбовете се пръскат от огромната температура и падащите парчета предизвикват пожар в нивите“ обясни комисарят. Превенция би могло да се осъществи, ако с ЕVN се поддържа непрекъснат контакт за съобщаване на зоните с проблеми в електроснабдяването. Дори и пожарната обаче трябва да се свързва с EVN само чрез клиентският кол-център, който е абсолютно неприложим за оперативна работа.

Г. Христов

Жертва на късо станаха и гарвановските земеделци от "Клас 95"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини