От х:

Днес в x:

ВиК: 2/3 от водата на Хасково изчезва по трасето

Стойчев показва нормативите по които налага драконовите глоби

Поне две трети от водата пусната по водопреносната мрежа на Хасково изчезва по трасето. Шокиращото признание е не на кой да е , а на шефа на областното ВиК Петко Стойчев. Процентът на загубена вода за останалите общини в областта е малко по-малък-57 %.

„С какво мислите по селата гледат чушки и домати? „ риторично попита Стойчев. Според него поливните системи почти не работят и повечето поливат с питейна вода. Не че е по-евтино, просто по трудно се хваща. Пускането на питейна вода във вадите е причина за безводието в някои села. „Двама да почнат да поливат и веднага се усеща спадане на налягането. Сметнете за цяло село“ каза Стойчев. Той обаче не се ангажира да каже колко от чудовищните загуби са заради кражби на вода и колко заради аварии от старата водопреносна мрежа. „Трябва да хванем всички крадци на вода, че да сметнем“ добави той. ВиК едва ли може да хване всички но поне може да опита. С тази идея от 1-ви август е стартирала кампания по внезапни проверки за незаконни връзки и отклонения. Проверките са нощем или рано сутрин, без предварителен график и предупреждения. За 10-на дни са хванати 20 души. Понеже няма как да се изчисли размера на кражбата, се начисляват административно кубици за 1 година насам. При най-честия цолаж на тръбите ¾, глобата излиза около 5 хиляди лева годишно. При сечение на тръбата от ½ идва около 2 800 лв.

„Ура! В Хасково няма режим на вода“

„В 24 общини в страната има режим на водата. В Хасковска област няма. Ура!“. Това обяви Стойчев в края на срещата си с журналистите. Констатацията бе провокирана от въпрос на Haskovo.net за причините довели до продължително безводие в село Татарево. Според Стойчев, случвало се някои села да останат без вода, за ден-два, но авариите били бързо отстранявани. За пример инженерът даде проблемът в село Малко Градище община любимец. Помпата засмукала пясък и изгоряла. За ден била закупена нова помпа, чак от Варна и била монтирана на следващия ден. Така село с 1 200 жители се е разминало с воден режим.

Следващата добра новина е, че евентуалното покачване на водата ще стане чак след нова година. Засега пречиствателната станция е на издръжка на министерството на регионалното развитие и благоустройството и не натоварва хасковското ВиК с разходи за ток и заплати за персонал. Още сега инж Стойчев е изработил план за намаляване на разхода на ток. Мотивът е че станцията е планирана за пречистване на три пъти повече вода отколкото реално ще обработва.

Г.Христов

Водните са прекъснали над 20 незаконни връзки за 10 дни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини