От х:

Днес в x:

41% от българчетата имат проблеми с четенето

41% от 15-годишните в България имат затруднения с четенето. Румъния е със сходен показател – там 40% от тийнеджърите трудно четат. По този показател двете страни са начело в Европейския съюз. Средният процент на ученици със слаби резултати за четене в ЕС е наполовина - 20 на сто, пише Монитор.

Това сочат данните от първото по рода си паневропейско проучване, които бяха представени в Брюксел от еврокомисаря по образованието Андрула Василиу. Тя определи ситуацията в България и Румъния като "много тревожна".

Според нея това се дължи най-вече на липсата на квалифицирани учители и специалисти, както и на начина, по който се правят учебните програми. Андрула Василиу добави, че Букурещ вече е започнал образователна реформа и такава се очаква и у нас. Еврокомисарят се надява двете страни да се справят с проблема, като Европейската комисия е готова да им окаже помощ.

В същото време Столичната библиотека започна инициативата „Забавното лятно четене“ за насърчаване на детското четене. Кампанията е национална, а целта е приключението с книга в ръка да е толкова забавно, колкото и игрите навън и пред компютъра.

Подготвен е и онлайн читателски дневник www.az-deteto.bg/knigi. Там за улеснение на учениците от I до VII клас е въведена задължителната литература, която децата са получили от своите учители.

За да има повече книги за четене, е необходимо да дарим детски книги в библиотеките. Събраните книги ще се разпределят по детските отдели на библиотеките в цялата страна.

Кампанията ще протече през месеците на лятна ваканция на учениците и ще обхване цялата страна. Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за лято 2011.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини