От х:

Днес в x:

Европа: Българчетата са най-неграмотни. Преглед на националния печат

„24 часа":  Купуваш паркомясто - 15 000 евро на вятъра

Продажбата на паркоместа  е незаконосъобразна. Това предупредиха депутати от ГЕРБ, които са се заели да обмислят как да се регламентира нормативно този проблем.

Много често срещаме оферти за продажба на жилища заедно с паркоместа, за които се калкулира цена. Терминът "паркомясто" обаче не съществува в законодателството ни, затова не може да бъде продавано, коментира Емил Радев от ГЕРБ.

Той обясни, че нито една агенция или строител не продава реално място за паркиране. Вариантите били два - или се продава право на ползване върху част от терена, обособено като паркомясто с граници, или се продават идеални части от терена или подземния паркинг, но без ясно обособено право на собственост върху съответното място.

Правото на ползване обаче е непрехвърлимо право, защото е вещно и не носи автоматично собственост, обясни Радев. Така след години, когато даден собственик на апартамент реши да го продаде, той не може да продаде заедно с него своето паркомясто, независимо че то е записано в нотариалния му акт и той е платил за него.

Когато пък са продадени идеални части от терена за паркомясто, те не вървят с точно очертано такова, защото не фигурират в кадастъра. Така собственикът трябва да си плати допълнително и за право на ползване върху закупената вече от него идеална част, за да очертае точно мястото за своята кола. Но то отново не фигурира в кадастъра и не може да се продаде, коментира Радев.

 

„24 часа": Пловдивският панаир върнат на Гергов

Апелативният съд в Пловдив уважи жалбата на бизнесмена Георги Гергов срещу решението, с което окръжният съд върна Пловдивския панаир на държавата. Днешното решение обаче може да се обжалва пред Върховния касационен съд, съобщи БГНЕС.

Все още обаче не е ясно дали министерството на икономиката ще предприеме такива стъпки. От ведомството заявиха, че се запознават с мотивите на съда.

През февруари окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив" АД от края на 2006 г. и началото на 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството. Така на практика съдът призна двете решения за увеличаване на капитала и Гергов запазва мажоритарния си дял в Пловдивския панаир.

Един от мотивите за решението на Окръжния съд от януари тази година бе, че към датата на първото увеличение на капитала - 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така бившият министър на икономиката Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала. Освен това, съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие обаче не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация, сметнаха магистратите.

 

„Труд": Европа: Българчетата са най-неграмотни

15-годишните в България четат най-лошо в сравнение със съучениците си от другите държави на ЕС, съобщи Европейската комисия.

41% процента от нашите тийнейджъри са в графата "неграмотни" по критериите за оценка на международното изследване PISA. Една от причините за лошите резултати е липсата на квалифицирани учители и учебни програми, обясни еврокомисарката по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

Качеството на обучението в България непрекъснато пада. Пример за това е не само докладът на ЕК, а и течащият в момента прием в елитните училища. В тях вече се влиза с тройка.

Българчетата четат най-зле от всички деца в Европейския съюз, съобщи в понеделник Европейската комисия. Четиридесет и един процента от 15-годишните у нас имат затруднения в четенето според изследване, обявено от еврокомисарката по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

С втори най-лош резултат от 27-те страни в ЕС е Румъния - 40 на сто от нейните 15-годишни юноши и девойки четат трудно.

Делът на полуграмотните подрастващи от тази възрастова група в двете най-нови членки на ЕС е два пъти по-голям, отколкото средно в ЕС.

 

„Труд": София и Анкара гледат към "Набуко"

Значението на изграждането на проекта "Набуко" за България и Турция изтъкна президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с турския си гост Абдуллах Гюл.

Гюл пристигна на двудневно посещение у нас с мощна делегация. На официалната церемония по посрещането на турския президент в понеделник пред Паметника на Незнайния воин двамата държавни глави бяха придружавани от съпругите си Зорка Първанова и Хайрюниса Гюл. След церемонията двете първи дами се отправиха по отделна програма - посетиха Боянската черква и социален дом.

Междувременно президентите се срещнаха на четири очи на "Дондуков" 2, след което дадоха кратка пресконференция за двустранните връзки.

Първанов изтъкна колко важно е "Набуко" да заработи. Също така подчерта значението на междусистемната газова връзка от Турция към нас, която освен ролята си за диверсификация на енергийните източници би предотвратила кризата, която имахме с доставките на синьо гориво преди две години. България постигна договорености с Азербайджан, с Туркменистан, с Турция също Много е важно да се организира среща между газовите дружества, допълни Първанов.

 

„Стандарт": Отровно цунами

Катастрофа с турски тир отприщи отровно цунами у нас. Цистерна с опасния химикал стирен се обърна край Дебелец малко след полунощ. Изтеклите близо 4 тона образуваха отровен облак над градчето. Наложи се спешно да бъдат евакуирани над 4000 души. Химикалът изтрови рибата в близката река Белица, която се влива в Янтра. Това хвърли в паника всички селища по поречието до Дунав. Засега няма тежко пострадали от обгазяването, но е възможно симптомите да се появят по-късно, предупредиха лекари. Щетите за целия Търновски регион са огромни. Нищо в Дебелец и околностите не работи. Хората са в паника, че отровените вода и почва ще съсипят поминъка им. Дано следващите 2-3 дни не вали, а да грее силно слънце, защото това ще намали риска от замърсяване, обясниха експерти.

„Стандарт": Десятък за премиите на депутатите

Депутатските премии най-вероятно ще се облагат с 10% данък. "Вървим към този вариант. Идеята е върху парите да се начислява налогът, преди да бъдат преведени на парламентарните групи. Това е най-лесният и най-прост вариант", разказа за "Стандарт" зам.-шефът на бюджетната комисия в парламента Димитър Главчев. Той обясни, че при други варианти ще трябва да се променят закони и да се назначават много счетоводители.

Скандалът с безотчетните депутатски премии от 1460 лв. на месец гръмна преди десетина дни. За парите в пликчетата разказаха избраниците от РЗС.

Представителните пари да отиват за лечение на българчета в чужбина. Тази идея лансира вчера шефката на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева. Тя изчисли, че годишната сума за 240 народни избраници надхвърля 4 млн. лв. Горе-долу толкова средства са необходими за трансплантация на 19 българчета в чужбина. В момента 14 деца имат нужда от присаждане на бъбрек, 2 - на сърце, и още 2 - на черен дроб. Тези присаждания са трудни и у нас не се правят, изтъкна Христина Димитрова от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

В новото постановление на кабинета за лечение на деца в чужбина е заложена клопка и вероятно министър-председателят Бойко Борисов е бил подведен, заяви Захариева. Хлапетата, одобрени за лечение зад граница, могат да разчитат до 180 000 лв. от държавата. Децата за трансплантация в чужбина - на много по-малко. Например за присаждане на бъбрек ще получават 45 000 лв. при цена в чуждите клиники от 120 000 евро. Това означава, че родителите трябва да осигурят непосилните суми от около 100 000 евро. Пациентските организации се заканиха да атакуват постановлението на МС в Конституционния съд.

„Монитор": „Струма" с подлез за вълци и тръба за костенурки

Дострояването на автомагистрала „Струма" ще става при пълно спазване на европейските екостандарти. Това стана ясно вчера по време на представянето в строителното министерство на обществен комитет, който включва представители на Министерския съвет и неправителствени организации.

Предвижда се аутобанът да разполага с два подлеза за вълци тръби за костенурки, които ще бъдат изградени между Долна Диканя и Дупница. Свободното движение на животните е залегнало в оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта и е сред основните изисквания към строителя на шосето към Атина.

Подлезите за вълци трябва да бъдат изградени  между разклона за с. Тополница и язовир "Дяково". Те ще са без осветление, като трябва да са високи 4 метра и широки 15. Настилката им ще е от пясък.

 

„Монитор": Анкара иска концесия на наши летища

Турция се интересува от стопанисването на наши летища, стана ясно вчера след срещата между премиера Бойко Борисов и турския президент Абдуллах Гюл на „Дондуков" 1. Гюл е на двудневно посещение в страната ни по покана на българския си колега Георги Първанов.

Без концесия у нас в момента се управляват летищата в София, Пловдив, Стара Загора и Горна Оряховица. Миналата седмица пък правителството взе решение да търси стопанин на военното летище в Балчик, за да изпълнява граждански полети.

Борисов и Гюл са обсъдили и актуалните теми за общите ни енергийни проекти - газопровода „Набуко" и междусистемната връзка за доставка на газ между България и Турция както и развитието на туризма и засилването на инвестициите от южната ни съседка. Гюл попитал доволна ли е страната ни от турските бизнесмени, а по-късно отбелязал, че между София и Анкара има много добри партньорски отношения.

 

„Монитор": Разкол в Синята коалиция

Синята коалиция се разцепи само три месеца преди изборите за президент и за местна власт. Причина за разделението в съюзническите редици са непреодолими спорове между СДС и ДСБ в преговорите за общи кандидатите за кметове. Въпреки че съпредседателят на коалицията и лидер на тъмносините Иван Костов изрази вчера надеждата си, че двете партии все пак ще се обединят около консенсусни кандидатури поне в десетте най-големи града в страната, такива изгледи засега няма. Неразбирателство между партньорските формации за явяването им на предстоящия вот има както на централно ниво, така и между структурите им по места.

Поредният фрапиращ пример за коалиционния разкол, който разтърсва сините, е кандидатурата в Шумен. Там дружбата между СДС и ДСБ остана в историята, след като тъмносините изненадващо обявиха, че издигат свой кандидат за кмет заедно с "Гергьовден". Хората на Командира решиха да пуснат в кметската надпревара за града свързвания с новия им политически съюзник радиожурналист Иван Капралов.

 

„Дневник": Страхове за нова рецесия завладяха пазарите

Опасенията, че дълговите проблеми на някои страни от еврозоната и САЩ може да ги тласнат към нова рецесия, завладяха световните пазари в понеделник. След като в петък инвеститорите започнаха да разпродават масово държавни облигации на Италия, днес това се прехвърли и върху книжата на Испания.

Банковите акции бяха едни от най-силно понижилите се по европейските борси, а Уолстрийт губеше между 1 и 1.7%. Заради кризата около Италия вчера на спешна среща в ЕС се събраха председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, на която трябваше да обсъдят ситуацията около Италия.

 

„Сега": Брюксел разби на пух и прах и административната ни реформа

Още един успех на кабинета - административната реформа, получи критики от Брюксел. Според Еврокомисията реформата се фокусира главно върху съкращаване на щатове и няма да подобри в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес средата. Тежките бюрократични процедури остават и унищожават ефекта от ниските данъци в България. Това е записано в оценката на Еврокомисията за Конвергентна програма за 2011 - 2014 г. и Националната програма за реформи, изготвени от България.

Докато съкращава щатове, правителството не прави достатъчно да отстрани други тежки проблеми в работата на администрацията, считат евроекспертите. Като такива се изтъкват липсата на стабилност в администрацията, наличието на политически зависимости на чиновниците, отсъствието на мерки за повишаване на знанията и уменията им. Не е достатъчно ефективна и борбата с корупцията в средите на регулаторните органи и институциите, свързани със защита на конкуренцията. Това оказва негативен ефект както върху общото икономическо и социално развитие на държавата, така и върху усвояването на еврофондовете, пише в оценката.

 

„Дума": Готвят национализация на имоти на БЧК

Имотите на БЧК могат да станат поредната жертва на готвената от ГЕРБ национализация и приватизация. Управляващите пишат нов закон за БЧК, с който ще се опитат да променят статута на част от институциите в организацията, а след това да се разпореждат със собствеността й. За опасните намерения на финансовото министерство предупредиха от Института за модерна политика. Според тях кабинетът на Борисов ще се опита да изземе и прехвърли имущество и финансови средства, собственост на БЧК.

В момента това не е възможно, защото Българският червен кръст е част от международна организация. Промени в закона обаче предвиждат обособяване на Планинската спасителна служба като отделно юридическо лице и възможност за приватизация на недвижими имоти, прехвърлени към него.

Идеите на ГЕРБ са в нарушение както на Конституцията, така и на Европейската конвенция за свобода на сдружаването, предупредиха от ИМП. В законопроекта има и сериозни корупционни предпоставки, като се отварят вратите за "източване" и приватизиране впоследствие на имуществото на Планинската спасителна служба - все привлекателни недвижими имоти и бази в курортни местности, алармират юристите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини