От х:

Днес в x:

Предаваме Чатаев на Русия, европейски съд следи процеса

Ахмед Чатаев в съда

31-годишният Ахмед Чатаев да бъде предаден на съдебните власти на Руската федерация, реши днес хасковският окръжен съд. Едноръкият чеченец бе задържани преди месец и половина и оттогава е зад решетките. Мярката му за неотклонение бе потвърждавана няколко пъти.

Изненадващо днес в залата не влезе прокурорът Антон Попов, който се явяваше досега. Мястото му бе заето от Елена Катранджиева, защото Попов бил в командировка.

Обвинението срещу Чатаев в Русия е повдигнато през 2008 година. То е за участие във въоръжени терористични групировки и финансирането им.

В началото на заседанието адвокатът на чеченеца Веско Георгиев поиска като доказателства да бъдат приети няколко документа. Единият от тях е писмо от австрийското посолство, в което се заявява, че Чатаев има статут на бежанец в Австрия и се ползва с всички права на австрийски гражданин. Другият документ бе решение на областния наказателен съд във Виена, който отказва да екстрадира чеченеца в Русия. Следващият документ бе писмо от Европейския съд по правата на човека, който разпорежда на съдебните власти в Украйна да откажат екстрадиция в Русия. Приложено бе и писмо от „Общество на затворниците от концентрационните лагери в Чечения“, в което се твърди, че по време на задържането си в Русия Чатаев е бил подложен на нечовешки изтезания и мъчения.

Прокурорът Елена Катранджиева поиска от съда да уважи искането на руските власти. По думите й представените документи нямат тежест в това наказателно производство. Тя коментира само решението на Виенския съд. Но уточни,

че мотивите са австрийските магистрати са, че Чатаев е извършил престъплението в Австрия и следва да бъде съден там. В искането на руската прокуратура се сочи, че от Виена Чатаев е изпращал 12 000 долара на нелегални терористични организации в Чечения.

В пледоарията си адвокат Георгиев обаче опонира, че клиентът му живее в Австрия от 2003 година, но никой не му е повдигал обвинение. Нещо повече – австрийската полиция го е охранявала, защото се страхувала за живота му. Защитникът каза още, че в Европейският съд по правата на човека е образувано висящо производство, в което се следи днешният процес в Хасково. По думите на адвоката отказ от екстрадиция на Чатаев е имало още в Швеция, Украйна и Грузия. Той допълни, че има писмо от председателя на Европейския съд по правата на човека, който поискал да му изпратят по факса копие от днешното съдебно решение веднага, щом бъде произнесено.

По време на престоя си в хасковския арест Ахмед Чатаев е бил посетен от агент на руската ФСБ (Федерална служба за безопасност). Той го заплашил, че ако не признае участието си в терористични групировки, чеченската милиция го чака. Освен това съдебният процес бил формалност и екстрадицията му била сигурна. Това разказа пред съда самият Чатаев. Той допълни, че наистина е бил изтезаван в руските арести, а в резултат на мъченията и бой с железен прът е изгубил дясната си ръка. „Ако ви разкажа какво се върши в Чечения, няма да ми повярвате“, допълни чеченецът.

След кратко съвещание председателят на състава на хасковския окръжен съд Кольо Димитров обяви решението – Ахмед Чатаев да бъде екстрадиран в Русия. Актът може да се обжалва пред апелативния съд в Пловдив.

След края на заседанието братовчед на чеченеца, който присъстваше на процеса, заяви, че са чакали и искане от Австрия затворникът да бъде екстрадиран там. Такова писмо е имало при другите подобни процеси в Украйна, Швеция и Грузия. Такова искане до хасковския съд от австрийските власти обаче така и не пристигна. „Екстрадирахте Чатаев с мълчаливото съгласие на Австрия“, каза на излизане от залата родственикът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    бойко
    1 0
    07:39, 2 юли 2016
    „Амнести интернешънъл” е НПО-то !

Още новини

Последни новини