От х:

Днес в x:

Езиковата в Хасково: 40 години прозорец към света

Горещо Фламенко за празника на Езиковата

40 години връзка със света и цивилизацията. Това внушаваше пищното шоу на хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” по повод юбилея си, в читалище „Заря”. Гости бяха директорите на всички хасковски училища, регионалната просвета, бивши и настоящи възпитаници на гиманзията, чуждестранни преподаватели. Депутати, политици и представители на общината, допълваха ВИП присъствието. Стотици родители се просълзяваха от гордост пред изпълненията на отрочетата си. Бяха навъртени часове домашно видео.

Езиковата се представи с много лица и с много езици. Всеки от профилите в училището изнесе представление на съответният език. Англоезичните цитираха Шекспир в оригинал, франкофоните разказаха историята на Малкият принц и изпяха "Шанз елизе". Пиеси на руски, стихове на немски и песни и танци на испански допълниха мултикултурната картина. За да ги разбира препълнената зала, учениците понякога проговаряха и на български.

Езика не е само средство за комуникация, а и за връзка със световната култура, внушаваше гимназията. Не просто да усвоиш диалога между Дон Кихот и Санчо Панса, а и огнения темперамент на фламенкото и възбуждащата испанска кухня. Не просто столетно изучавания Шексир, а сякаш за пръв път откриваната душевност в любовните му сонети. И невероятно силното послание на изключителния Киплинг в неговото „Ако” изразило сякаш за всеки възпитаник на Езиковата, дилемите с които ежедневно го сблъсъква живота.

Да се изучава Гьоте и Екзюпери, въпреки че са класици, не бе правило, а изключение през десетилетията след основаването на Езиковата през 1971-ва година. Това бяха послания от прогнилия капитализъм, символи на упадъчни народи. И само Езиковите в страната бяха прозорецът към иначе големия и разнообразен свят. Прозорец държан открехнат от ентусиазма на учители и преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, които не позволиха България да затъне в дълбокия изостанал провинциализъм на 16-тата съветска република. И да забрави за света, а и той за нея.

Езиковата е богатство за града, заяви началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Замкмет Венко Точевски връчи плакет на Богородица, а депутатът Делян Добрев, бивш възпитаник на гимназията обяви, че иска да се върне с 20 години назад и отново да бъде в 8-ми клас по немски. Поздравителни адреси от министър Сергей Игнатов, парламентарната комисия по образование и култура, областният управител Румен Данев и хасковските гимназии звучаха от трибуната. Бившите преподаватели от Германия сем. Зутер, връчиха скромно дарение на немската катедра в училището.

Г.Христов

Всеки час е купон
Езиковата демонстрира изобилие от талант

Малкият принц търси своята истина

Хорът на Езиековата под ръководството на Вела Казакова
Кулинарно шоу от немсдките паралелки
Иван Панайотов към Пенка Делиева-вие сет най-добрите
Богородица от Замкмет Венко Точевски
Сем Зутер дарява средства на училището
Депутатът Делян Добрев: Искам пак в 8-ми клас
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини