От х:

Днес в x:

РИОСВ Хасково затваря ОЦК, десетки без работа

По чист въздух в Кърджали, по-малко работа

Със заповед на директора на РИОСВ - Хасково се прекратява производствената дейност на част от оловното производство на „Оловно - цинков комплекс” (“ОЦК” АД) Кърджали. Ще бъде изведена от експлоатация агломерационната машина в цех „Агломерация” от Инсталацията за производство на олово и оловни сплави. Пломбирането бе извършено днес в 11 часа, от представители на РИОСВ - Хасково със съдействието на областния управител на гр. Кърджали.

Основният мотив за налагането на тази мярка е, че „ОЦК” АД не изпълнява екологичните изисквания при експлоатацията на инсталацията, в резултат на което замърсява атмосферния въздух със серен диоксид и олово, като създава непосредствена опасност и риск за човешкото здраве и околната среда.

През 2009 г. са регистрирани 203 превишения за серен диоксид над праговата стойност за средночасовата норма за опазване на човешкото здраве, а през 2010 г. – 88 превишения, при допустим брой от 24 превишения за една календарна година. От началото на 2011 г. до 12 април т.г. са регистрирани 29 превишения на средночасовата норма за серен диоксид, като допустимият лимит за годината е вече изчерпан. Регистрираните стойности за олово в атмосферния въздух през 2009 г. превишават 1,66 пъти средногодишната норма, а през 2010 г. – 2,05 пъти.

Резултатите от проверките за работата на мониторинговите станции за контрол на качеството на атмосферния въздух сочат, че предприятието няма система за собствен мониторинг на емисии от вредни вещества - не се извършват собствени непрекъснати измервания на емисиите на прах и серен диоксид съгласно нормативните изисквания.

Принудителната мярка се въвежда и в съответствие с исканията на обществеността в града, която от години настоява за предприемане на незабавни мерки от страна на държавата за преустановяване на замърсяването на атмосферния въздух.

Резултатът от затварянето на агломерационният цех е освобождаване на десетки работници. В областната администрация са създали кризисен щаб с участието на представители на местният бизнес за осигуряване на трудова заетост за съкратените работници.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини