От х:

Днес в x:

Делян Добрев: Режем мерака за свръхпечалба от слънчева енергия

Делян Добрев

„В закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници, приет през 2007 година, беше заложена истинска бомба. Според закона цената на мегават, добиван от ВЕИ, се определя на базата ва инвестициите при подписването на договора, а Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не може да я променя с повече от 5 процента годишно“. Това заяви на пресконференция днес в Хасково депутатът Делян Добрев, който е един от вносителите на проекта за промяна в досегашния закон. „За няколко години обаче технологиите напреднаха значитело, което поевтини много изграждането на фотоволтаични и вятърни централи. Грубо пресметнато, те поевтиняваха с по около 15 процента годишно, докато ДКЕЕВР ги намаляваше с 5 на сто. В резултат цената на така наречената „зелена енергия“ в момента в България е най-високата в Европа – 70 стотинки. За сравнение – в Германия тя е 12 евроцента, или 24 стотинки“, обясни Добрев.

„С промените в закона цената на зелената енергия ще се определя към момента на издаването на акт 15, на базата на инвестициите. Така тя ще отразява реалните вложения и ще бъде много по-ниска от досегашната“, допълни Делян Добрев.

По думите му атрактивната досега цена е привлякла много инвеститори в сектора, включително западни, което е довело до значително изпреварване на заложените показатели. Към момента има сключени доста повече предварителни и окончателни договори, с които държавата се задължава да изкупува енергия от ВЕИ.

Промените в закона ще се гласуват в парламента в сряда.

Депутатът припомни, че по силата на европейската директива сме длъжни да изкупуваме енергия от възобновяеми енергийни източници, която е значително по-скъпа. Новото изчисляване на зелената енергия ще забави растежа на цената на тока, категоричен е депутатът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини