От х:

Днес в x:

Храмовете в Хасково препълнени за Цветница

Православните храмове в Хасково бяха препълнени с миряни тази сутрин за големия християнски празник Цветница. Българската Православна църква чества тази неделя Вход Господен в Йерусалим, известен още като Цветница или Връбница. Празникът е винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Празникът Цветница се отбелязва не само в православната, но и в католическата, и протестантската църква.
На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве, с тях се окичват портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите - с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.
По този повод във всички епархии на църквата се отслужва Света Литургия. Сутрешните богослужения в страната по случай празника започват в 9.00 часа.
В митрополитската катедрала „Света Неделя” в столицата на Цветница епископ Йоан ще оглави Светата Литургия.
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничната света Литургия за Цветница в катедралния храм „Света Богородица”, а от 19.00 часа е службата "Последование на Жениха", отново в Митрополитския храм „Св. Марина”.
Духовният водач на Смолянска епархия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната служба в храм „Св. Висарион Смоленски” в града.
От 08.30 часа в катедрален храм „Свети Димитър” във Видин ще бъде отслужена Света Златоустова литургия. От 10.30 часа от храма до откритата сцена в парка ще потегли литийно шествие.
В Рилския манастир ще се състоят специални служби за големия християнски празник.
През цялата следваща седмица, подготовката за Великден в манастира ще продължи чрез молитви и богослужения сутрин и вечер, които са по църковния устав, както и почистване на храмовете, параклисите и двора.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини