От х:

Днес в x:

„Държавните липи“ на Куркински пред зрители утре

Най-новият спектакъл на хасковския театър „Държавните липи“ на Ст.Л. Костов ще се играе за първи път пред публика утре в 19.00 часа. Това е втората пиеса, която Мариус Куркински режисира на тукашна сцена. Тя е писана през 1937 година, но досега не е поставяна.

„Избрах „Държавните липи“, защото за мен е важно да се поставят текстове на български класици. Животът ни е наситен с информация, но знаем малко за предците си. Искам да припомня какви са били те и то чрез текста на един изключителен познавач на народа и блестящ драматург“, сподели ден преди премиерата Мариус Куркински.

Пиесата звучи актуално и днес. Зрителят ще види човека в сблъсъка му с държавата, която се намесва в най-съкровените му неща. „Посланията не са еднозначни, защото виновни за липсата на хармония в обществото са и общността, и държавата, и личността“, каза още Куркински.

Една от причините да приеме работата в хасковския театър е младата трупа. Според режисьора в театъра няма слава и суета, а има много работа и малко пари. Той иска да работи с млади таланти, защото не им обръщали внимание и ако бъдат оставени, театърът ще загуби ценни души.

„Искам хасковският зрител по-често да поглежда към театъра, когато минава покрай него. Но животът много го е натиснал. Той си казва: Сега не ми е до театър, защото едва оцелявам. “Знам, че е така, но нека не загърбват тази институция. То е място за духа, лекува душата. Място, в което мълчиш и слушаш някой друг. Далеч от ужаса и хаоса навън, който виждаш още когато вдигнеш очи, сподели още режисьорът.

Завесата за премиерния спектакъл ще се вдигне в 19.00 часа. В ролите са Стелиян Костов, Иванка Шекерова, Стефан Цирков, Ивайло Димитров, Ева Васева, Лазарина Коткова, Петър Влайков, Никола Ефтимов, музикант-изпълнител Иван Димитров.

Сценографията е на Томиана Томова- Начева.

Втората премиера е на 20 април.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини