От х:

Днес в x:

2010-та: Годината на голямото бягство за хасковлии

Статистик №1 Наско Нанев и замобластния Николай Нанев/вляво/ отчетоха тревожните тенденции

Безпрецедентен отлив на жители от региона отбеляза отминалата 2010-та година, отчита от регионалната статистика по повод завършилото национално преброяване. В годината на голямото бягство 1111 жители от региона, предимно от хасковско, предпочетоха да се преселят в други райони на страната. Миналата година бележи и пик в емиграцията. Повече от 1500 земляци са отпрашили зад граница. От 2001-ва година досега, своята реализация в чужбина са потърсили близо 12 хиляди души от областта. Това са хора които са се устроили в странско от поне 1 година. В цифрите не влизат сезонните работници.

Най-черната част от статистиката е завишения брой починали. През 2010-та година отрицателния естествен прираст достига своя пик. Броят на починалите в сравнение с броя на родените е е с 1618 души повече.

Така на фона на намалялото с 35 хиляди души население на областта за последните 10 години, 2010-та се очертава като „черна“ за местната демография. Над 4 200 са напуснали временно или завинаги родните си земи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини