От х:

Днес в x:

Хепатитът докара милион на хасковската болница

Допълнителната работа, докара допълнителни пари

1 млн лева е получила МБАЛ Хасково за месец март. Рекордният приход повиши заплатите на лекари и медсестри след дълги месеци на гравитиране около минимума.

Добрата новина стана факт след като от министерството на здравеопазването изравниха сметките за тримесечието декември- януари-февруари. Тогава в Хасково вилня епидемия от Хепатит която вкара няколкостотин души в болницата. За лечението на хепатитно болните бяха отпуснати допълнително 229 хиляди лева. Заедно с месечния бюджет от около 670 хиляди лева, болницата формира рекордният си приход от близо милион.

Добрата новина компенсира лошият привкус от очевидното пропускане на Хасково в програмата на МЗ за модернизиране на областните болници. От предвидени 148 млн лева по оперативна програма „Регионално развитие“ към ЕС“ нито един не се пренасочва към града ни. Средствата са приоритетно отпускани за нова апаратура и подобряване работата на отделенията за диагностика и лечение на онкологични заболявания. В някои болници обаче, допълнителните пари са просто за „Реконструкция, обновяване и оборудване“за МБАЛ „Братан Шукеров“ в Смолян или „осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация“ за МБАЛ "Д-р Иван Селимински" гр. Сливен.

Към елитните „Умбал Свети Георги Пд, „Света Марина“ Варна, УМБАЛ „Александровска“ София и специализираната болница по онкологични заболявания София, пари по европейската програма ще получават и областните болници в Монтана, Русе, Плевен и Велико Търново , а в южна България-Кърджали, Смолян, Сливен, Бургас и Благоевград

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини