От х:

Днес в x:

Многопрофилните болници в Хасково възобновиха плановата си дейност

Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково възобнови от днес плановата лечебна и оперативна дейност. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От нея става ясно, че приоритетно ще бъдат  приемани в болниците най-належащите случаи.

Все още обаче няма пациенти, кито да бързат да влязат за лечение в МБАЛ -Хасково. „Няма наплив от пациенти днес. До обяд в отделението по хирургия, например, нямаме приет нито един пациент”, коментира за Haskovo.net изпълнителният директор на Областната болница д-р Георги Гелов.

Шефът на клиниката посочи, че при приема се следват инструкциите в заповедта на здравния министър, а те не включват задължително тестване за коронавирус на всеки пациент, който влиза в болницата

От Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин също разясниха, че при план приема в болниците отделенията нямат ангажимент да тестват всеки постъпващ. „Това би поставило в невъзможност лабораториите да извършват своята работа. Няма такава споделена практика в света, но има ясни инструкции какво трябва да се прави с активното търсене на болни в отделенията, които не са ковид.

Дори и безсимптомно болни чрез изследвания, могат да бъдат доказани и ще се тестват, ако има подозрения за тях до 24 часа от приемането”, обясни шефът на Националния оперативен щаб ген.проф. Венцислав Мутафчийски.

„Въпросът е обаче къде ще бъдат тествани и как-дали с бързи тестове или с PCR, за което няма конкретика”, коментира обаче д-р Гелов.  

Приетите в Инфекциозното отделение в Хасково лекарка и три медицински сестри, доказани с коронавирус, са в добро състояние. Общо пациентите, които са на лечение с инфекцията там са шестима. Към днешна дата няма такива, които да се подготвят за изписване, посочи още д-р Гелов.

В МБАЛ  "Хигия" също вече работят на пълен капацитет. Д-р Ясен Янев, който е кардиолог и шеф и на частната болница в Хасково  коментира, че се получават дарения по банковата сметка на клиниката, която беше обявена преди две седмици, за закупуването на още един респираторен апарат. Клиниката е една от тези в страната, които са одобрени от здравния министър за прием на тежки случаи на пациенти, заразени с коронавирус. Той обясни, че в болницата през последните две години е направен ремонт на 90 % от помещенията. В ОАИЛ имат подготвени и помещения, които да бъдат осигурени за 14-дневното пребиваване на медицинските екипи при прием на човек с инфекция там.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    От
    Отиваш с инфаркт
    8 -2
    14:23, 21 апр 2020
    и получаваш 3 в 1
    - инфаркта
    - вътрешноболнична инфекция от резистентни на антибиотици бактерии
    - и един корона вирус за капак
    ....
    Така е по целия Мутристан - нищо лично или против Медиците в Хасково - дървото е изгнило другаде
    • От
      Отвориха Болницата
      8 -2
      14:24, 21 апр 2020
      А Боци Маймуната затвори Народното Събрание
      и даде по 650 лева на Заптие :))
  • 2
    Dd
    dd
    2 -2
    18:10, 21 апр 2020
    Още ли ви лъжат с тая корона?
    Бойко върна ли парите?Кога Майтапчийски влиза в панделата?
    Кой открадна парите от резерва?
    На колко фирми близки до властта раздадоха вашите пари от банката за развитие?
    Оправиха ли ви болниците?
    Вдигнаха ли заплатите на сестрите?
Последни новини