От х:

Днес в x:

Показват юбилеен картинен „архив” на художествената гимназия в Смолян

Художествено училище в Смолян ще покаже за Първа пролет уникална изложба от творби събирани 35 години.

Юбилейната експозиция, от над 100 художествени и приложни произведения, е събрала авторските работи на поколения възпитаници на училището по изкуства в Смолян, от откриването му през 1976г. до днес.

През 80-те години на миналия век, гимназията беше сред елита на арт образователните учебни заведения в България. Нейни възпитаници днес са сред доказаните имена в родното изкуство.

Само преди няколко години обаче, тя беше на ръба да бъде закрита.

Въпреки дълбоката криза, училището оцеля, отново „стъпва на крака” и вече подготвя приема за новата учебна година.

Произведенията, които ще бъдат показани на  изложбата, са събирани през всичките 35 години от съществуването на училището, макар че през 2000г. тогавашното ръководство разпродаде на безценица най-добрите ученически работи.

 Някои от творбите, съхранявани в училищния  фонд и запазени до днес, ще видят бял свят за пръв път на юбилейната изложба във фоайето на областната управа в Смолян. Администрацията съдейства за честването, а експозицията ще може да бъде разгледана от смолянчани и гостите на града до края на месец март.

С изложбата стартира и рекламната кампания на Професионалната гимназия по приложни изкуства за учебната 2011/2012 година.

През априлската ваканция в сградата училището ще бъдат организирани безплатни подготвителни курсове за учениците, които искат да кандидатстват в художественото школо.

Приемат се завършили 7 клас деца от цялата страна за обучение в специалностите “Рекламна графика”, "Художествена тъкан" и "Художествена обработка на металите”.

След успешно завършване на ХІІ клас и полагане на предвидените изпити, абсолвентите получават диплома за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация.

 Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини