От х:

Днес в x:

5.50 на олимпиада по история и влизаш право

Мария Венова разясни на зрелостниците възможностите които дава историята

Страхотна опция да избегнат кандидат студентските изпити получават тази година желаещите да кандидатстват във ВУЗ в История. В случай че постигнат поне 5.50 на националната олимпиада по история, която ще се проведе в Хасково на 30 април-1-ви май, те ще влезнат без изпит в историческите факултети на всички ВУЗ-ове в страната. Оценката ще им се зачете и за всички специалности в които се кандидатства с история. Най-тачената от тях е право. Там има и български език и литература, но именно оценката по история е ключова, тъй като в бало образуването тя се удвоява.

Домакинството на националната олимпиада в Хасково ще спести на кандидатите пътувания, такси и нерви по време на официалните изпити.

За възможността съобщи Мария Венова, експерт по история към министерството на образованието. Днес тя бе в Хасково по повод денят на историка организиран от местното историческо дружество „Клокотница“. Аналогична възможност предлагат и олимпиадите по География, но там първо трябва да имаш пълно 6, а после зависи дали вътрешният правилник на всеки университет допуска това, уточни експертът по География към министерството Христина Маркова. Тази година матурите по География ще бъдат малко-по трудни от миналогодишните, поля със студен душ 50-ната зрелостници дошли на срещата в Историческия музей. В теста ще бъдат намалени въпросите с избираем отговор за сметка на въпросите с отворен отговор. За справка-миналата година най-масово избираната матура по География „излъчи“ 35 % двойки от явилите се зрелостници.

Учете повече География на България, това ще ви помогне за добра оценка, посъветва г-жа Маркова. Въпросите са в съотношение 2/1 българска към световна география. Писмената тема пък е изцяло по българска история.

За денят на историка в Хасково пристигнаха ръководителите на историческите факултети на Софийският и Пловдивският университети и УНСС.

Г.Христов

Широко отворени очи.....
Експертите разясниха новостите в тазгодишното кандидатстване
Председателят на хасковското историческо дружество-Ангел Попов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини