От х:

Днес в x:

РИОСВ приготви примката за ОЦК Кърджали

Ключовият агломерационен цех на оловно цинковия комбинат в Кърджали ще бъде затворен безсрочно и това може да стане в най-скоро време. Това обяви шефът на Регионалната екоинспекция д-р Димитър Илиев. Кърджали и областта са под юрисдикцията на хасковският РИОСВ.

Със заповед на министърът на околната серда и водите Нона Караджова, ОЦК Кърджали ще бъде затворен ако се констатират дневно 3 или повече замърсявания на въздуха със серен диоксид. Министърът определя и колко пъти годишно е разрешено пристъпване на нормата-само 24. “Само за 2 месеца вече имаме 20 превишения на нормата. Заповедта на министър Караджова е на бюрото ми. При още 4 случая отивам с полиция и им затварям цеха”, обяви категорично Димитър Илиев. Той подчерта че останалите цехове ще могат да работят. Няма обаче как завода да произвежда олово без агломерационния цех, който обработва постъпващата руда.

Иначе понастоящем ОЦК плаща 17 хиляди !!! лева текущи месечни санкции. “Когато да отидем на проверка винаги им правим и други актове” обобщи Илиев. Единственият изход от ситуацията е ново производство, допълниха екоекспертите но бяха категорични, че постоянните обгазявания на Кърджали трябва да спрат.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини