От х:

Днес в x:

5 села в областта обезлюдени, 2 с по един жител

По селата сградите отдавна са повече от хората

5 села в Хасковска област са напълно обезлюдени, две села се обитават само от 1 човек, още две-от двама. Това обяви шефът на местната статистика Наско Нанев. След края на преброяването на 28-ми февруари, бройката сигурно ще е по-голяма, предположи статистик №1 на областта.

4 от напълно обезлюдените села са в община Ивайловград, едно в Свиленград. Масово, селата се обитават от по 10-на семейства. Изключение правят повечето димитровградски села и част от хасковските. Населението на областта вероятно ще се окаже доста по-малко в сравнение с данните от предишното преброяване през 2001-ва година.

Куриозното е, че обезлюдяването засяга дори и селата които са благодатни места за туристите. В Свиленградското Маточина е крепостта Букелон, където Цар Калоян разбива кръстоносците през 1205 година. Хилядите посетители обаче заварват няколко десетки местни жители, които от година на година намаляват.

Въпреки липсата на работа в градовете, не се забелязва обратният процес-хората да се връщат по селата. За едно семейство избрало този път и на какви проблеми се натъква, ще ви разкажем в нашия видеорепортаж ТУК

Г.Христов

Милена и дъщеря и се върнаха на село. Съжаляват
Детската площадка на село е в обора при животните
В кръчмата се побират всички 20 души население на Маточина
Селото привлича много туристи заради крепоста Букелон под чиито стени Калоян разбива кръстоносците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини