От х:

Днес в x:

ХЕИ в чудо: Плащат глоби, не махат пепелници

Бившото "Версай" си плаща голбите за да пушат клиентите му не само отвън

Бившото ХЕИ, а сега регионалната здравна инспекция/РЗИ/, са се видели в чудо покрай новата наредба за тютюнопушене на обществени места. Собственици на заведения плащат предвижданите от закона глоби, но дори не се и опитват да спазят изискванията на наредбата. А те са: или забрана на пушенето в заведенията или преграждане с непроницаема врата, на помещения за пушачите и непушачите.

Пресният пример е от днес. Втора поредна глоба за тютюнопушене бе наложена на питейното заведение „Мемори“ бившото Версай. Заведението е проверено веднъж през януари и има издадени предписания. В началото на февруари на управителят бе наложена глоба, а днес му е наложена втора, в двоен размер. Актът е подписан и вероятно глобата ще се плати, но по тревожното е че не са предприети абсолютно никакви мерки за изпъленние на предписанията, коментира с огорчение д-р Иван Александров, директор „Опазване на общественото здраве в РЗИ.

Специално ще питам министерството какво да правим с такива съдържатели. Така не може да продължава, коментира докторът, който чистосърдечно призна че нямат алгоритъм за справяне с подобна упоритост. Не могат да вървят срещу държавата, категоричен е Александров. Не така май мислят търговците.

Пред Haskovo.net глобени ресторантьори споделиха че губят ежедневно хиляди левове от обороти, след като са се отказали от тютюнопушенето. Изграждането на специално изолирани помещения със специална вентилация пък излиза още по-скъпо. На този фон глобите са за предпочитане. Ако актът е връчен на управителя, санкцията е между 300 и 500 лв, при рецидив-двойно.

Целия личен състав на отдела в ХЕИ който проверява за тютюнопушене е 4-ма души за цялата област-над 2500 обекта. Част от ресторантьорите са си направили сметката че могат да бъдат санкционирани най-много по веднъж за месеци.

Здравните инспектори пък решиха приоритетно да следят вече глобените заведения. Това обаче води до безконтролно нарастване на глобите до абсурдни размери, които задължително ще се обжалват в съда.

„ ХЕИ ще трябва да са нон-стоп по съдилищата, да видим как ще проверяват“ иронично коментира хасковски съдържател пожелал да не бъде цитиран.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини