От х:

Днес в x:

Сцената ще отпразнува Иван Чаушев

Иван Чаушев и Янушка Николова в "Докато не се е преобърнала колата" от Отия Йоселиани реж.Ана Драганова 1981 г.

Шейсет години са цял един живот. Това е много време за каквото и да е, а в случая с Иван Чаушев толкова продължава връзката му със сцената. За тези, които са го гледали, ще е празник да го видят отново пак в театъра, за по-младото поколение – не се случва всеки ден подобно нещо. Във вторник Иван Чаушев ще излезе на сцената на хасковския театър в ролята на дядо Йордан в “Къща” от Антон Страшимиров, режисьор Боил Банов.  

Днес Иван Чаушев е познат на хасковлии повече като художник. Меката топлина, която струи от неговите родопски пейзажи, мирът и хармонията, които пресъздава от риболовните си утрини, са почти мистични. Те са показвани неведнъж в самостоятелни изложби - в Пловдив, София, Париж, Поморие, Одрин, Александруполис, о-в Самотраки. 

В хасковския театър Иван Чаушев пристига в далечната 1958 г. Първата му роля е в постановка на Вихроний Чачановски – Жельо от “Вампир” на Антон Страшимиров. Оттогава играе сезон след сезон, ролите стават над сто, сред тях забележителни като Старецът в “Когато розите танцуват”с реж. Благой Стратев, Драгинко в “Босилек за Драгинко” с реж. Иван Добчев,  Попа в “Ха да видим кой кого”, постановка на Лиляна Тодорова.

За  ролята на Попа Чаушев получава втора награда на Националния преглад на детската драма и театър през 1976 г. От 2005 г. Иван Чаушев е почетен гражданин на Хасково, едно заслужено признание за таланта му. От 1966 г. е член на Групата на хасковските художоници.  

Началото на професионална сцена - 1951 г. Явява се на конкурс за артисти в Пловдивския театър. Дни след това започва репетиции в спектакъла “Село Борово”. Поверяват му две роли – на кръчмаря и на въстанник,когото убиват на барикадата. Разбира, че би искал животът му да премине на сцената. Два пъти кандидатства във ВИТИЗ, но не го приемат в академията. И попада в Театралната студия към Военния театър. Негови учители там са Гриша Островски, Неделчо Чернев, Мара Пенкова, Димитър Миланов, Соня Кристи. Завършва студията през 1957 г. и един сезон  е актьор в Общинския театър в Дупница. 

Петър Кузев и Иван Чаушев в "Куковден" от Кирил Стойчев 1990

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини