От х:

Днес в x:

Тодор Бойчев: В съда няма правораздаване, раздават се права

Корупцията стигна и до ВАС, обяви Бойчев

Българският съд не осъществява правораздаване, а раздава права, обяви хасковлията Тодор Бойчев. Вече месеци той води схватка с институциите относно правото на всеки гражданин да избира как да плаща дължимото си на държавата. За Бойчев и още 100 съратници от цялата страна, такъв вариант са държавните таксови марки.

Правосъдната система начело с върховният административен съд отказват да допуснат това. „Има 20 съдии от върховния съд които погазват закона, като се позовават на несъществуващи подзаконови актове“, категоричен е Бойчев. По заведените дела за отказ от приемане на държавни таксови марки, съдиите се позовават в отрицателните си становища на инструкция приета през 1952-ра година. Тази инструкция е отменена преди близо 30 години е заменена с наредба 4, която е регламентирала плащанията на гражданите към бюджета. На свой ред тази наредба е отменена преди 14 години, през 1996-та. Нова няма. До изработването на такава би трябвало да важи закона за устройството на държавния бюджет, който гласи че всички плащания към държавата са безплатни! Вместо това българите са принудени да търпят рекета на честните банки, които прибират комисионна от всеки превод на пари към държавния бюджет. Бойчев даде за пример своята шофьорска книжка. При цена за подновяване от 25 лв, той избягва комисионната към банките от 3 лв като купува 5 таксови марки с номинал 5 лв всяка. Това е разрешено от закона, но вместо това институциите му прилагат административни хватки.

„Искат ми платежно с което да докажа, че парите които съм внесал отиват в светката на МВР. Защото според закона за личните документи, таксата трябва да попадне в тяхната сметка. Аз съм ги платил на министерството на финансите с ценни книжа каквито са марките. Не е моя работа да следя дали оттам са превели парите на МВР. Аз ли трябва да администрирам бюджета?!“ възмути се Бойчев. Налага се да ограмотявам държавни служители, но няма да се откажа, допълни бунтарят, който обяви че 100 души от страната събрали се чрез социалната мрежа Фейскбук ще внасят петиция до президентството правителството и институциите против това извиване на ръце в полза на частните банки. В петицията ще се иска и уволнението на 20-те съдии от ВАС, позволили се да погазват закона като се позовават на несъществуващи негови клаузи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини