От х:

Днес в x:

Узунджово - селото на младите баби

Всички на снимката са баби с изключение на момиченцето с бялата ризка-то е мама

39-годишната Янка Ангелова от Узунджово показа днес 4-тото си внуче навръх деня на родилната помощ Бабинден. 14-дневната Яница бе ритуално повита от акушерка-баба, в чест на традициите от близкото минало, когато бабите са изпълнявали израждащи функции.

Ято пъстро облечени Узунджовски баби гласовито създаваха фон на ритуала.

Освен весели, бабите в Узунджово се оказаха и най-младите в региона. 40-50 годишни узунджовки се представиха като закоравели баби с по повече от едно внуче. Янка бе лидерката. Макар и ненавършила 40 години, в къщата си тя е приютила 4 поколения от рода на Кузевите. Объркванията почват още от вратата. Невръстно девойче в бяла ризка не бе поредната мома за женене във фамилията, а току що родилата Росица Христова. Именно тя поднесе сапунчето за ритуалното измиване на ръцете на бабата, и съгласно традицията обеща догодина да и създаде още работа, тоест да роди още едно.

В Узунджово спазиха традицията до милиметър. Дузина баби в народни носии накачулиха каручка от миналия век. За да облекчи магарицата Пенка, Баба Кера закрачи редом с нея. Когато и ставаше студено, надигаше бутилка пенливо сгряващо. До пристигане до здравната служба, винцето приключи, но развеселените баби врътнаха буйно хоро, с което изкараха на студа лекар, сестра и зъболекар.

Г.Христов

Водещите на Бабинден-баба Кера и магарицата Пенка
Първия маршрут бе към здравната служба на селото
Глътка енергийно питие
Хора се извиха пред къщите с новородени деца
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини