От х:

Днес в x:

Деца учат на отворени прозорци заради воня

Директорката на училището Гинка Райчева

Почистване на класните стаи с хлор предизвика силна кашлица и избели ръкавите на възпитаниците на ОУ“Св. Климент Охридски“ вчера. Въпреки острата миризма, която се разнасяла из сградата, децата не били освободени от занятия. Много от тях са получили силни алергични реакции. За това сигнализира Игор Иглев, родител на дете от училище. Заради задушливата миризма малчуганите са учили на отворени прозорци, а синът ми скоро преболедува от пневмония и трябва да се пази, обясни разтревоженият родител.

Миризмата беше непоносима и учихме на отворени прозорци, потвърдиха деца от школото днес. Родители също споделиха, че вчера сутринта коридорите вонели неприятно, а децата им се прибрали с избелели ръкави от облягането на чиновете.

Директорът на училището Гинка Райчева потвърди, че стаите и коридорите са третирани с хлор. Изпълнихме предписание на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Пръскаха в сряда в 16.00 часа, а според указанията на фирмата, която го извърши, училището може да отвори врати 12 часа по-късно, обясни Райчева.

Не знам някое дете да е получило алергична реакция, някои наистина прокашляха, допълни тя.

Директорката заяви, че няма правомощия да освободи учениците, защото това ставало само със заповед на просветния министър. Тя допълни, че само един родител се оплакал след дезинфекцията.

От РИОКОЗ съобщиха, че са написали предписанието като превантивна мерка срещу хепатит. Фирмата е „Чени – ДДД“ ЕООД. Пръскахме с универсалния препарат „Санифорт“. С него се обработвали всички учебни заведения, детски градини и учреждения. Препаратът се изпарявал след 12 часа и нямало как да предизвика алергия след този срок.

Правим проверка по случая в училището и фирмата. Информирали сме и РИОКОЗ. Не сме сезирани официално за случая, но получихме информация и работим по въпроса, обясни Иван Ванчев, старши експертът в регионалния инспекорат по образование. Директорката Гинка Райчева е спазила изискванетосградата да остане затворена 12 часа след пръскането. Навсякъде се обработва по този начин, защо там се е получило така, предстои да се изясни, допълни той.

Христина Котларска

"Санифорт"-препаратът, с който е пръскано училището
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини