От х:

Днес в x:

Дадоха на ВиК да стопанисва пречиствателната, но с условие

Разгорещени дебати имаше днес в зала "Гросето", където се проведе извънаредна сесия на ОбС-Димитровград

С 27 гласа "за", нито един "против" и 1 "въздържал се" Общински съвет - Димитровград възложи стопанисването, поддържката и експлоатацията на новоизградената станция за отпадни води на местното ВиК. Това се случи на извънаредна сесия на местният парламент днес. Тя бе свикана заради утрешното посещение на премиера Борисов, който ще реже лентата на новото съоражение.

Към решението димитровградските общинари допълниха, че упълномощават кмета Стефан Димитров да изготви и сключи договор с водното дружество, но за срок до провеждане на общо събрание на ВиК. Допълнението бе по предложение на съветника от "Да за Димитровград" Петър Томов. Общинският съвет отхвърли идеята на червения общинар Сашо Спасов, гласуването на решението за стопанисване на пречиствателната станция да се отложи за редовната сесия в края на януари.

В зала "Гросето" се разразиха невиждани до сега дебати, които варираха от спешността на вземане на решението до това, какво има намерение да прави ВиК -Димитровград тази година.

От последното се поинтересува градоначалникът Димитров, който отбеляза, че водното дружество няма визия за развитие и не е предоставило на общината намеренията си за инвестиции. Кметът отбеляза, че в залата липсва управителя на ВиК-Димитровград Станимир Евтимов.

"Станимир Евтимов е в болница, където е приета жена му, затова не е тук, но той знае, че има извънаредна сесия", коментира в залата председателят на ОбС Катя Чалъкова. Тя призова колегите си за повече конструктивност и подчерта, колко е важно дискутираното в момента решение.

"Пречиствателната станция за отпадни води си остава собственост на общината", уточни в хода на дебатите бившия кмет Димитър Хаджииванов, като припомни, че съоражението е публична общинска собственост и само ще се управлява от водното дружество.

По време на сесията стана ясно, още че такса пречистване, която димитровградчани ще плащат след като заработи станцията е 35 ст., докато в съседно Хасково тя е 20 ст. Общината е инвестирала близо 6 000 000 лв. в проекти, свързани с ВиК -Димитровград, отчете още кмета Димитров.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини