От х:

Днес в x:

Последните живи пуйки преди Коледа – по 7 лв. килото

По 7 лева за килограм живо тегло вървяха днес пуйките на животинския пазар в Хасково, провери екип на Haskovo.net. Цената е валидна за по-охранените  пернати – до 7-8 кила. По-мършавите сиромашки птици - до 3 килограма вървяха и по-евтино – до 5 лв. за кило.

Това е последната събота преди Коледа, през която почитателите на прясното пуешко месо могат да осигурят празничната трапеза, защото Бъдни вечер е в петък. За останалите остава вариантът със замразените пуйки в магазините и супермаркетите.

Като всяка година и тази пазарът е залят с американски замразени птици. Преди няколко години се оказа, че без да ни мигне окото в България сме изяли няколко хиляди тона щатски пуйки, угоявани със забранени препарати. По традиция обаче контролните здравни органи едва след празниците ни казват какво точно сме яли и дали не е имало нещо опасно за здравето. И да има, пак няма да ни мигне окото, ще ги прекараме.

По-традиционно настроените хасковлии пък отсвирват американската традиционна пуйка и наблягат на нашенското – свинското. Преди Коледа и Нова година месопреработвателни  фирми в региона предлагат разфасовани прасета и нашенци пълнят багажниците с прясната мръвка. Защото остава нещо и за мазето. А през зимата едното око на нашенеца все гледа към избата.

Haskovo.net   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини