От х:

Днес в x:

Хасковските спортни клубове горят с по 10 хиляди лева

Няма да има пари за спортуване на децата в свободното време

До 10 хиляди лева държавно финансиране ще загуби всеки хасковски спортен клуб ако пропусне срокът за кандидатстване по правителствената програма „Спорт за децата в свободното време“. Срокът е до 1-ви декември като всеки клуб лично трябва да внесе документите си в деловодството на министерството на физическото възпитание и спорта. Срокът за съгласуване с регионалният експерт Силвия Тенчева пък е 25-ти ноември.

Проблемът е че 26-ти ноември е последния срок в който трябва да се произнесе хасковският административен съд по дело което се явява ключово по въпроса за спортните бази в града. А договор за ползване на база е задължително условие за кандидатстване по програмата. Договорите на всички хасковски клубове изтичат до края на годината, но подновяването им е стопирано заради съдебното дело. В него община Хасково оспорва стопираното от губернатора Румен Данев безвъзмездно отдаване на стадион Хасково на ФК Хасково 2. Кметът на общината Георги Иванов се закани че ако съдът се произнесе в полза на губернатора ще наложи на спортните клубове плащане на наем, вместо безвъзмездното ползване както досега. Клубовете отсега обявиха че им е непосилно да плащат наем.

Дори и съдът да се произнесе по-рано и в благоприятна за кмета насока, решението най-вероятно ще бъде обжалвано. Така че отново няма да има време за подготовката на пакета документи.

Програмата „Спорт за децата в свободното време“ е предвидена за спортни занимания на учениците във ваканциите. Хасковските клубове разчитат на тези пари да позакърпят изтънелите си бюджети, а от друга страна да правят селекция на бъдещи шампиони. Срещу отпусканите средства, те осигуряват квалифицирани треньори и спортни зали.

Повече информация за възможностите на програмата и какво може да се направи в сложната обстановка, всеки клуб може да получи на адрес гр.Хасково,офис№4 сп.зала „Дружба”.тел.038664748 при експертът към МФВС Силвия Тенчева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини