От х:

Днес в x:

Само две общини договорили снегопочистваща техника

Само две общини в областта имат сключени договори със снегопочистващи фирми за поддържане на пътната мрежа -Тополовград и Маджарово. Останалите са в процедура. Това е констатирала проверката на Областна администрация за готовността на общините да посрещнат зимата, съобщи на заседание експертът по сигурността Стефан Марков. Всички общини трябва да подпишат такива договори до 15 ноември, иначе няма да могат да се изготвят оперативни планове за почисване на пътищата.

Средствата, отпуснати за снегопочисване тази година, са недостатъчни и кметствата трябва да търсят допълнително финансиране, информира още Стефан Марков. Голяма част от общинските съвети ще трябва да гласуват предварително бюджет за кризи, включително и средства за превенция.

От областна администрация са проверили и проводимостта на речните корита. Проверката е констатирала, че голяма част от издадените през пролетта предписания не са изпълнени. Възможността речните корита да се почистят със средства по проект също не е използвана, каза Марков.

Нередности са открити и при проверката на язовирите. В договорите не е регламентирано, че наемателите трябва да ги поддържат, особено потециално опасните, допълни експертът.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини