От х:

Днес в x:

Скенер за имигранти затапи българо-турската граница

Тази гледка се наблюдава от границата до Одрин

Монтирането на сложна апаратура за откриване на нелегални имигранти затапи българо-турската граница в района на Капитан Андреево-Капъ куле. Поставянето на модерния скенер непосредствено преди  така наречените кантари намали наполовина пропускателния режим на българския пункт. Това причини 15 километрова опашка от турска страна, от границата до Одрин. Трафикът на тирове вече е пренасочен към Лесово, но от това броят на чакащите не намалява.

Монтажът на скенера е започнал във вторник и трябваше да приключи до събота сутринта. Това обаче не е станало и работата продължава през уикенда, когато по традиция трафикът е най-голям. Според гранична полиция новата апаратура ще бъде готова до понеделни, когато наличието и ще бъде оповестено официално.

Скенерът се монтира в духа на шенгенското споразумение. България е външна граница на Евро съюза и като такава е примамлива цел за нелегални имигранти, предимно от арабския свят. За последния месец, няколко десетки иракчани, бяха спипани от родната гранична полиция. С новата апаратура, пропускателния режим ще се затегне още повече. Тя ще сканира преминаващите тирове  за наличие на тайници и за брой пътници в тях. За положението на границата вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини