От х:

Днес в x:

Връщаме до 500 млн. по САПАРД

500 млн. лв. може да се наложи да платим на Брюксел заради нередности по програма САПАРД, съобщи шефът на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, предаде АСН.

До края на 2011 г. фондът трябва да събере 230 млн. лв. от 268 проекта с нередности, разплатени с пари по САПАРД. Фирмите са вписани в книгата на длъжниците, но в момента 200 от тях водят дела срещу фонд "Земеделие".

Ако съдът отсъди в полза на бизнеса или делата не приключат и дължимите суми не бъдат събрани, страната ни ще трябва да ги връща на Брюксел от държавния бюджет.

В рамките на две години след приключването на програмата през 2009 г. страната ни трябва да събере неправомерно изплатените средства. Ако това не се случи, Брюксел си ги иска обратно, но в двоен размер. Ако делата срещу фирмите не бъдат спечелени в рамките на тези две години, страната ни ще връща средства на Брюксел два пъти - веднъж платените пари по проектите и втори път като глоба. Съдия-изпълнители ще организират събирането на средствата, каза Симеонов.

Част от бенефициентите обаче не могат да бъдат открити, други са починали, някои от фирмите са закрити, така че има доста проблеми, обясни той. За последната седмица от книгата на длъжниците са извадени 4 фирми с проекти по САПАРД, без да понесат финансови последици, защото се е оказало, че при тях няма нередности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини